ООН съобщи, че води интензивни преговори с Русия за деблокиране

...
ООН съобщи, че води интензивни преговори с Русия за деблокиране
Коментари Харесай

ООН: Водим сложни преговори с Русия за деблокиране на пристанищата в Украйна

Организация на обединените нации заяви, че води интензивни договаряния с Русия за деблокиране на украинските пристанища и освобождение на десетки милиони тона зърно, с цел да се предотврати международна продоволствена рецесия. Сто дни след нахлуването на Русия в Украйна координаторът на Организация на обединените нации за рецесията в разкъсваната от войната страна Амин Ауад акцентира високия залог на " доста, доста комплицираните " договаряния за излизане от безизходицата.

Корабите, натоварени със зърно , остават блокирани в Украйна, която преди февруари беше считана за международна житница като водещ експортьор на царевица, пшеница и слънчогледови семена, изхранили предходната година 400 милиона души по света.

Преговорите се водят от ръководителя на службата за помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифит и Ребека Гинспан, която оглавява организацията на Организация на обединените нации за търговия и развиване, съобщи Ауад посредством в Женева.

Организация на обединените нации предизвести, че изключително африканските страни, които внасят от Украйна и Русия повече от половината от п отреблението си на пшеница , са изправени пред " невиждана " рецесия, породена от спора.

Цените на питателните артикули в Африка към този момент надвишиха тези след Арабските пролети през 2011 година и продоволствените протести през 2008 година

Путин съобщи, че Москва е подготвена да търси способи за превозване на зърното, блокирано в украинските пристанища, само че изиска Западът да анулира глобите.

Ауад акцентира, че върху Русия се оказва напън и от страна на някои нейни съдружници, които изпитват усложнения.

" Има доста контакти сред Москва и други страни, които са обезпокоени ", сподели той.

Днес съветският президент Владимир Путин се срещна в черноморската си резиденция в Сочи с ръководителя на Африканския съюз и президент на Сенегал Маки Сал.

При откриването на тези диалози Сал прикани Путин да " осъзнае ", че африканските страни " са жертви " в спора в Украйна.

Ауад акцентира, че Русия " има съдружници на юг " , като акцентира, че някои от засегнатите страни биха могли да оказват помощ за смяна на обстановката.

" Оптимист съм, че по някои тематики може да се отстъпи, нещо може да се направи ", сподели той, изразявайки вяра, че можем " да забележим пробив ".

Но акцентира, че договарянията са " доста комплицирани " и " се водят по доста канали ".
Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации съобщи, че деблокирането на пристанищата ще има голямо влияние.

" Черноморските пристанища са сякаш сребърният патрон, когато става въпрос за отбягване на световния дефицит, на световен апетит ", сподели пред кореспонденти координаторът на Световната продоволствена стратегия за изключителни обстановки в Украйна Матю Холингуърт.

Той съобщи, че до момента в който се поставят старания за наново отваряне на пристанищата, Организация на обединените нации и други организации преглеждат и други благоприятни условия за изнасяне на извънредно нужното зърно от Украйна, в това число с камиони, влакове или през пристанища в прилежащи страни.

Такива разновидности обаче ще значат " изнасяне на 1-1,5 млн. тона ", сподели той, като акцентира, че въпреки това да звучи като доста, " то е нищо, когато преди войната страната изнасяше по 5 млн. тона на месец ".

Ауад се съгласи, като уточни редица провокации при превозването на зърно с камиони или железници.

" За да се изнесат 50-60 млн. тона храна, би трябвало в действителност да се употребява морски превоз ", сподели той.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР