ООН обвини Израел, че спира доставките на храна в Ивицата

...
ООН обвини Израел, че спира доставките на храна в Ивицата
Коментари Харесай

ООН: Израел умишлено спира доставките на храна в Ивицата Газа

Организация на обединените нации упрекна Израел, че стопира доставките на храна в Ивицата Газа. Това се случва откакто от Световната здравна организация предупредиха за „ извънредно високи равнища на недохранване, сериозен дефицит на гориво и лекарства, унищожени здания на лечебни заведения “ в Ивицата Газа.

Агенцията на Организация на обединените нации твърди, че ескорт от 14 камиона е бил „ върнат назад “ на контролно-пропускателен пункт от военните. По-късно филантропичната помощ е била разграбена от „ обезверените хора “. Това е първата доставка на организацията в северните елементи на Ивицата от две седмици насам.

Междувременно се появиха и рецензии за доставките по въздух на артикули от първа нужда за Ивицата Газа.

Израел не изпратиха делегация на последните договаряния за преустановяване на огъня

От СЗО разясниха, че също са срещнали усложнения при доставката на хранителни запаси.

„ Посещенията бяха първите на СЗО от месеци макар напъните ни да получим по-редовен достъп до северната част на Газа “, написа генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в обява в обществените мрежи.

Снимка: Reuters

Това провокира поляризирани реакции в обществото, а филантропичните организации обявиха, че тя не може да отговори на възходящите потребности на близо 300 хиляди палестинци, които живеят със мощно лимитирано количество храна и чиста вода.

Дни след обвиняването Съединени американски щати оповестиха, че са пуснали над 36 хиляди пакета с храна в северната част на Газа в взаимна интервенция с Йордания. Те са били доставени на общо 11 места по крайбрежието, където цивилните могат да ги съберат. Операцията на двете страни е най-голямата досега. 

Снимка: Reuters

Това стана ден откакто президентът Джо Байдън съобщи, че Съединени американски щати ще употребяват всички благоприятни условия, с цел да доставят повече помощи на обсадения крайбрежен анклав.

По време на войната сред Израел и Хамас камионите с помощи влизаха в южната част на Газа през следения от Египет пропускателен пункт „ Рафа “ и този, следен от Израел - „ Керем Шалом “. Но северната част, която беше в центъра на първата фаза на израелската сухопътна атака, беше значително отрязана от помощ през последните месеци.

Засега няма коментар от израелските отбранителни сили

На 20 февруари Световната продоволствена стратегия (WFP) също съобщи, че стопира доставките на храни за северната част на Газа. Тогава организацията сподели, че решението не е взето леко и че екипажите са били изправени пред големи тълпи, пукотевица и грабежи. Доставките на помощи на север и преди този момент бяха редки и зависеха от разрешение от страна на израелската войска.

В края на февруари повече от 100 палестинци са били убити в опит да доближат до ескорт с помощи, ръководен от частни реализатори, който е бил ескортиран от израелските сили западно от град Газа.

Според тях бойците, намиращи се наоколо до конвоя с помощи, са стреляли единствено по хора, които са се доближили към тях и които те са приели за опасност.

Снимка: Reuters

Доставки по въздух или по суша?

Първоначално употребявани по време на Втората международна война за доставяне на изолираните войски на земята, въздушните интервенции към този момент са скъп инструмент за даване на филантропична помощ, като Организация на обединените нации ги употребява за първи път през 1973 година Това е по време на четвъртата арабско-израелска война, известна като войната на Йом Кипур. Тя се води сред Израел и коалиция от арабски страни, водени от Египет и Сирия.

Въпреки това те се смятат за „ последна мярка “, която се употребява единствено когато „ по-ефективните разновидности се провалят “, съгласно отчет на Световната продоволствена стратегия от 2021 година

„ Въздушните доставки са скъпи, безредни и нормално водят до това, че помощта получават несъответствуващите хора “, споделя Ян Егеланд, общоприет секретар на Норвежкия съвет за бежанците и някогашен началник на отдела за помощ на Организация на обединените нации пред Би Би Си, откакто се връща от тридневно посещаване в Газа.

Причината е, че екипите са се сблъскали с цялостен безпорядък и принуждение

По данни на Световната продоволствена стратегия (WFP) въздушните доставки са седем пъти по-скъпи спрямо помощта по земя, заради разноските, свързани със самолетите, горивото и личния състав. Освен това с всеки полет могат да се доставят дребни количества спрямо това, което се събира в конвой от камиони. Изисква се и забележителна наземна съгласуваност в зоната на доставка, споделят от организацията на Организация на обединените нации.

Към момента при всички осъществени доставки съществени артикули са тези от първа нужда - медикаменти и храна.

При последната доставка на Световната здравна организация в болничното заведение „ Ал Шаифа “ в северната част на Ивицата Газа са доставени 19 хиляди литра гориво, животоспасяващи медикаменти за 150 пациенти и медикаменти за 50 деца, страдащи от тежко остро недохранване

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР