ООН не може да предостави независими потвърждения, че при ударът

...
ООН не може да предостави независими потвърждения, че при ударът
Коментари Харесай

Поредно сериозно разминаване между Русия и САЩ в Съвета за сигурност на ООН

ООН не може да даде самостоятелни потвърждения, че при ударът в Сирия в събота не са починали хора. Това съобщи на изключителното съвещание на Съвета за сигурност (СС) на Организация на обединените нации свикано по искане на Русия поради ударите на Съединени американски щати, Англия и Франция против Сирия, генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.
" Източници оповестяват, че жертви при удара не е имало. Ние не можем да дадем самостоятелни данни за това ", сподели Гутериш, представен от интернационалните организации. Той акцентира, че инспекторите от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) се намират в Сирия и са подготвени да влязат в сирийския град Дума, където, съгласно изказванията, защитавани от Запада, е употребявано химическо оръжие.
В същото време, доста евентуално е Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да се размине още веднъж с единната позиция за Сирия. Вече има данни за съществено разминаване сред представителите на Русия и Съединени американски щати и постигането на единение надали ще е налице в края на съвещанието.
Времето за договаряния за Сирия отмина, настъпи време за предприемане на дейности . Това съобщи непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли по време на съвещанието. По думите ѝ, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е подготвен да даде заповед за нов удар по Сирия, в случай че сирийският водач Башар Асад употребява още веднъж химическо оръжие .
Англия е подготвена да работи за спокойно споразумяване на спора за Сирия под егидата на Организация на обединените нации. Това съобщи пред публицисти представителят на страната Карън Пиърс преди съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " Нанесените удари (по Сирия) са ясно обръщение, че Съединени американски щати няма да разрешат на Асад да продължи да употребява химическо оръжие....Аз приказвах през днешния ден сутринта с президента Тръмп и той сподели, че в случай че сирийският режим още веднъж употребява токсичен газ, Съединените Щати са подготвени да работят ", цитират думите ѝ интернационалните организации.
Постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Василий Небензя окачестви ударите на Съединени американски щати, Англия и Франция по Сирия като безконтролно държание . " Вече свикнахме, че при реализиране на съмнителните си геополитически упоритости, страните-агресори да упрекват умишлено режима на сирийския президент Башар Асад за всички грехове. Напоследък се появи мода за прекачване на отговорността върху Русия ", сподели той.
По думите му, всичко става " по отработена скица - провокация, лъжливи обвинявания, подправена присъда, наказване ". Небензя разяснява още, че " Съединени американски щати и съдружниците не престават да показват въпиещо неуважение към интернационалното право, макар че като непрекъснати членове на Съвета за сигурност са длъжни да съблюдават твърдо Устава на Организация на обединените нации ". В допълнение Небензя съобщи, че Съединени американски щати, Англия и Франция са могли в разстояние на 24 часа да прекратят спора в Сирия.
Междувременно по-рано бе обявено, че Германия и Франция считат да предизвикват нов формат с привличане на авторитетни страни за търсене на политическо решение за спора в Сирия. Това е коментирал немският външен министър Хайко Маас. Според ТАСС той е споделил, че договаряния сред Съединени американски щати, Франция, Англия и Германия за Сирия ще се състоят на 15 април в Лондон.
В началото на съвещанието Русия внесе в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации план за резолюция, осъждаща нанесените тази нощ от Съединените щати, Англия и Франция удари по Сирия, съобщи Франс прес. Текстът, с който организацията се е срещнала, показва " огромно безпокойствие " от " експанзията " на западните сили против суверенна страна, която нарушава " интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации ". Проектът беше публикуван малко преди Съветът за сигурност да се събере изключително – в 18:00 часа българско време по искане на Русия.
Руският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя изиска гласуването по текста да се състои в края на съвещанието. На процедура обаче няма шансове резолюцията да бъде призната. Трите западни сили, нанесли ударите по Сирия, имат право на несъгласие в Съвета за сигурност, а по този начин или другояче е малко евентуално планът да събере поддръжка от девет гласа, при каквато ще се наложи Съединени американски щати, Франция и Англия да го блокират.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР