Онлайн ясновидци предлагат да ни направят милионери срещу скромната сума

...
Онлайн ясновидци предлагат да ни направят милионери срещу скромната сума
Коментари Харесай

Нова опасна измама плъзна в мрежата! И шефът на „Киберпрестъпност“ станал жертва на изнудвачите, но...

Онлайн ясновидци оферират да ни създадат милионери против скромната сума от 85-90 лв.. Мошениците продават амулети, които съгласно тях оказват помощ „ парите да завалят над главата ви “, написа „ Монитор “.

Продажбите се реализират от профил на „ сляпата баба Гинка “, чиято фотография е на съветска астроложка. Описанието в уеб страницата пък е необразовано, само че все пак задоволително в детайли за всяка зодия. Като бонус искащите могат да си смъкват фотография на продаваните амулети, които до момента в който седят на компютрите им, ще им носят пари. Ако желаят обаче да стигнат до милионите, то те би трябвало да си го закупят. За по-голяма тежест под публикациите в уеб страницата има нереални мнения от сякаш удовлетворени хора, които единствено за седмица са натрупали пачките.

„ Ще усилят заплатата ви. Ще ви предложат покачване или нова работа. Неочаквано ще ви върнат остарял дълг. Ще намерите пари, които от дълго време са изчезнали във вашия дом. Изведнъж ще намерите пари, с цел да си купите това, за което от дълго време сте мечтали. Неочаквано ще пристигна при вас триумфът в бизнеса “, са единствено част от нещата, които вълшебния талисман може да ви подсигури, се споделя в описанието под продукта. 

Нереални хора със фотоси даже на холивудски звезди, само че с имена като Пенка и Иринка разясняват, че бижуто ги е направило изобилно богати.

„ За първи път пиша коментар, хороскопът от баба Гина и препоръките й по какъв начин да привлека повече пари и шанс ми помогнаха да изляза от един черен интервал на неприятен шанс, уповавам се все по този начин да е отсега нататък “, „ Добър ден, постоянно съм бил песимистичен към хороскопите, само че този път не се сдържах и си поръчах. Получих го преди 2 седмици, дружно с още няколко съвета по какъв начин да привлека към себе си финансов шанс. Не знам дали е от хороскопа или просто съм имал шанс, само че преди 3 дни ме покачиха. След такова нещо по какъв начин да не вярваш на вашите хороскопи? “, споделят измислените консуматори. 

Заради множеството подадени сигнали към виновните органи към този момент са направени десетки инспекции към сходни уеб сайтове, които искрено мамят хората. Според статистиката на ГДБОП за последната година са осъществени 500 реализации против мошениците. 
От там правили инспекция и на уебсайт, който предложил вълшебен кутии. Уловката била, че в случай че платиш 70 лв., можеш да получиш кутия, в която има финален модел телефон, 5 хиляди лв. в брой или комплект чорапи. Интересното е, че множеството консуматори получавали единствено и само чорапи. При направена инспекция обаче се оказвало, че имало един човек, който взел огромния кеш, както и подобен, който получил телефон, което мигновено спасявало уредниците от квалификацията „ машинация “. 

Друго съмнение на проверяващите е, че сходни уеб сайтове, към които има препратки в обществените мрежи, държат само да натрупат лайкове и визити, които по-късно да продадат. Причина е, че в доста от лъжливите страници нямало данни по какъв начин може да се поръча нещо. Въпреки това безусловно хиляди консуматори споделяли, коментирали и харесвали изявленията, даже да го правели с отрицателно възприятие. 

Според сътрудниците от киберотдела на ГДБОП сходни измами били всекидневие, а при първата заплаха някой да бъде хванат всички уеб сайтове и страници се изтривали. За това време обаче мошениците успявали да натрупат стабилен капитал, който бил мъчно проследим. Въпреки това от отдела по киберпрестъпления се хвалят с десетки реализации и издадени присъди против сходни измамници.

Национална агенция за приходите предизвестява за подправени мейли от тяхно име
Фалшиви имейли за потвърждаване на банкова сметка за възобновяване на налог от името на Национална агенция за приходите се популяризират още веднъж в интернет, предизвестяват от организацията.
В електронното писмо се оповестява, че получателят му би трябвало да получи назад известна сума пари от надвнесени налози и се приканва да последва линк, на който да удостовери своята банкова сметка. Като адресант на подправеното електронно писмо се пресъздава електронният адрес на самия адресат, обръщат внимание от организацията.

От Национална агенция за приходите декларират, че не са изпращали имейли с сходно наличие до своите клиенти. Според приходната организация най-вероятно става въпрос за така наречен фишинг или опит за кражба на персонална информация посредством интернет - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки, и т. н.
От приходната организация са алармирали профилираните служби и работят взаимно с тях за издирването на причинителите.

Изнудвали шефа на „ Киберпрестъпност “
Шефът на отдел „ Киберпрестъпност “ Явор Колев също е бил станал жертва на изнудване онлайн. Това описа самият той, откакто получил мейл, съгласно който би трябвало да заплати 3 хиляди $, които да бъдат издължени в криптовалутата биткойн. 
„ Разпращат се писма по електронните пощи в България, с които се прави опит хората да бъдат изнудвани. До десетки хиляди у нас към този момент са получили такива. Става дума за поредна спам акция. Огромен брой сигнали получихме. И аз получих на служебната си поща писмо със наличие за изнудване – желаят сред 2000 и 3000 $, които да бъдат платени в биткойни. Хубаво е, че най-малко сметката, която показват, бе празна. Тази форма обаче може да бъде преобразувана към форми за бързи заплащания и тогава може да стане по-опасно. Изнудват хора, че са хакнали компютрите им и са изтеглили данните на техни близки и познати и в случай че не платят, те ще бъдат оповестени “, изясни Колев пред Нова телевизия.

Той съобщи още, че има няколко схеми, които интернет измамниците работят. „ Престъпленията в интернет пространството, като се има поради, че онлайн средата превзема живота ни, е обикновено да се усилват. Появяват се непрестанно нови схеми. Противодействаме дейно. От март бранш „ Киберпрестъпност “ бе развъртян в отдел и щатът бе тройно повишен. Имаме компликации с привличане на качествени чиновници, само че щата е съвсем напълнен с млади и способени хора, които работят добре. Сигналите и случаите обаче не престават да ни заливат “, сподели Колев.

Шефът на бранш „ Киберпрестъпност “ към ГДБОП съобщи още, че причинителите на компютърните измами нормално са в страни от африканския район, където няма положително взаимоотношение с органите на реда и полицейско съдействие.

„ Отделно там органите на реда очевидно не са задоволително способени. Водим една превантивна компания, като опитваме да осведомяваме посредством всички средства. Провеждаме срещи в учебните заведения, където приказваме за половите закононарушения в интернет с деца. Важно е повишение на степента на интернационално съдействие там. Към момента имаме отлично взаимоотношение с множеството страни по света. Изпращаме сигнали до нашите сътрудници и работим взаимно “, сподели още Колев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР