Онлайн търговците трябва да регистрират дейността си в НАП, това

...
Онлайн търговците трябва да регистрират дейността си в НАП, това
Коментари Харесай

НАП обяви важна новина: Ето как ще цака за данъци онлайн търговците

Онлайн търговците би трябвало да записват активността си в Национална агенция за приходите, това е едно от условията в новата Наредба Н18 за отчитането пред Националната организация за приходите. Това е единствено едно от условията, които бяха разисквани на огромен семинар в Пловдив, проведен от Национална агенция за приходите, оповестява "Трафик ".

Над 450 души - счетоводители, предприемачи, софтуерни производители и хора от разнообразни сфери, пристигнаха, с цел да чуят тънкости от нормативните текстове и да насочат въпроси във връзка с частни случаи от практиката си.

Поводът за събитието е наближаващите крайни периоди за привеждане активността на търговците в сходство с условията на Наредбата. В лекционна секция специалисти от Национална агенция за приходите обясниха главните условия на нормативния акт, периодите и отговорностите на производители, внедрители и ползватели на софтуери за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти.

Във втория модул всички имаха право да вземат участие в дебата и да получат информацията, която ги интересува.

Една от главните обсъждани тематики беше регулацията в онлайн търговията. От една страна вкарването на търговците в Национална агенция за приходите, като наложително те би трябвало да заявяват през какъв домейн работят и разнообразни аспекти от своята активност, ще увеличи събираемостта на налози. До момента множеството продаващи в интернет осъществяваха активността си на мрачно.

От друга страна, регистърът на онлайн търговците ще помогне на хиляди пазаруващи в интернет да се ориентират кой стои зад избран уебсайт и дали е правилен поданик.

Дори да търгувате през големи международни платформи като eBay, също би трябвало да отчитате продажбите си. Това обаче важи за хора, занимаващи се с комерсиална търговия.

"Най-популярните платформи за издание на разгласи за физически лица и търговци, като OLX и "Базар " не са електронни магазини по формулировка. Те са най-общо казано цифрови електронни платна за разгласи, на които хората афишират движимостите, които продават.

Електронен магазин е място, където непосредствено можете да си купите нещо, да го сложите в кошница и да го платите най-често с дебитна или кредитна карта. Така че тези промени няма да обиден жителите, които продават колелото си или остарелия мобилен телефон ", изясни представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

Ако обаче продавате комерсиално или правите търговия през огромните международни платформи, в които безусловно човек може да сътвори магазин през профила си, то тогава попадате под удара на регламентите и надлежно от вас се изисква да синхронизирате активността си с новите условия за отчитане пред Национална агенция за приходите.

Зачестилите случаи на хора, които употребяват българските платформи за разгласи на нормално остарели или непотребни движимости, за дословна директна комерсиална търговия, биват улавяни от Национална агенция за приходите, безапелационен е Бъчваров. Това се случва посредством надзор на активността през куриерските компании, които нормално са посредника сред продавач и покупател.

Такива сделки се реализират на правилото на наложения платеж и в случай че се засече, че компания или лице има чести такива интервенции, които не се заявяват, Национална агенция за приходите незабавно ще глоби виновника.

Вече има към 300 хиляди фискални устройства, които дават отговор на новите правила. Най-общо казано те изискват всеки програмен продукт, който се употребява в търговски обект да не разрешава да се краде, т.е. да се укрива оборот.

Отделно се дава опция всеки жител, който има на телефона си мобилното приложение на Национална агенция за приходите да сканира всяка една касова записка по нейния QR код и да види дали тази записка е същинска, осъществявайки някаква форма на цивилен надзор, обясниха от Национална агенция за приходите.

Задачата на търговците в идващите 80 дни е да се свържат с производители на програмен продукт, които са лицензирани за тези цели и продуктите им са записани в листата на Национална агенция за приходите. От производителите на програмен продукт пък се чака да приведат стратегиите във тип, организиран в Наредбата, като продуктът да не разрешава външни операции.

"Софтуерът би трябвало да е резистентен на опити за укриване на оборот. Всеки, който употребява подобен програмен продукт, би трябвало да разгласи кой тъкмо употребява ", разясни Росен Бъчваров.

Оказва се, че досега законодателството е разрешавало съществени отчетни и счетоводни измама. Това се е случвало главно посредством издаването на тъй наречените "служебен бон ", който в новите текстове е неразрешен.

"Математическият израз на досегашните недостатъци в отчитането на доходи, някои практики на издаване на служебни касови бележки или въобще неиздаването им, потреблението на програмен продукт за неотчитане, са оценени на към 300 милиона годишни вреди за фиска, само че и за всички български жители ", изясни Бъчваров.

Той изясни, че точно това е наложило измененията, като с тях се цели точно възбрана на редицата практики, които са правили все още вероятните "отклонения ". От друга страна нововъведенията обаче са комплицирани са приложение за бизнеса и счетоводните фрагменти, а и изискват финансова инвестиция в новите касови апарати и софтуери.

До края на януари 2020 всички търговци, които имат програмен продукт, предопределен да ръководи техните продажби, би трябвало да приведат този програмен продукт в сходство с новите условия. След това стартират инспекциите, а най-голямата глоба, която Национална агенция за приходите ще постанова за несъблюдение на Наредба Н18 е запечатване на обекта.

Семинарът в Пловдив през днешния ден беше втори по ред, а единствено за 2 дни от Агенция по приходите са беседвали с над 700 души. Такива срещи ще се проведат във всички огромни регионални градове.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР