Oнлайн семинар Български общности в Аржентина: институции и културно наследство“

...
Oнлайн семинар Български общности в Аржентина: институции и културно наследство“
Коментари Харесай

Запознайте се: Това са българите в Аржентина

Oнлайн семинар „ Български общности в Аржентина: институции и културно завещание “ се организира по научноизследователския план „ Културно завещание и институционализация на българските исторически и модерни мигрантски общности оттатък Европа “.

Той се осъществя от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките и е финансиран от Фонда за научни проучвания към Министерството на образованието и науката.

Събитието беше намерено от проф. доктор Владимир Пенчев, шеф на ИЕФЕМ – Българска академия на науките и началник на плана, както и от Стоян Михайлов, ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Аржентина, заяви Eurochicago.com - портал за българските хрумвания и дела по света.

По време на семинара бе показана част от извършено теренно изследване измежду българските общности в Аржентина на проучвателен екип на ИЕФЕМ – Българска академия на науките - гл. ас. доктор Лина Гергова и гл. ас. доктор Валентин Воскресенски.



Град Комодоро Ривадавия

Той срещна участниците с извършеното изследване през месец май в провинция Чако – градовете Пресиденсия Роке Саенс Пеня, Лас Бреняс, Сан Бернардо и в град Комодоро Ривадавия, провинция Чубут.

В семинара взеха присъединяване ръководителите на няколко български сдружения от Аржентина, заяви за Българска телеграфна агенция Воскресенски. Педро Маркофф, ръководител на сдружение „ Христо Ботев “ в Пресиденсия Роке Саенс Пеня (провинция Чако), чиито родители са родени в България, описа моменти от историята му, която на 22 февруари 2023 година ще навърши 70 години от своето учредяване.

Във връзка с юбилея се поставят старания да се ремонтира историческата постройка на пощенската станция в града, в която се обитава сдружението. Днес в него членуват близо 220 души и има основана танцова група „ Здравец “, която взе участие в разнообразни фестивални събития, както в Аржентина, по този начин и в прилежащите страни от Южна Америка.

Хорхе Николофф, внук на българи от Плевен, показа активността на сдружение „ Васил Левски “ в град Лас Бреняс (провинция Чако). Организацията е записана публично пред правосъдните управляващи през 2022 година, само че има дългогодишна история, която датира още от 70-те години.

Николофф описа за това по какъв начин са се провеждали първите срещи сред българските емигранти в зоната на град Лас Бреняс и по какъв начин първите опити за основаване на българско сдружение са били инициирани от индустриалеца Инко Инкофф.

Към българското сдружение действа танцова група „ Родина “, учебно заведение за български език, на събиранията се подготвят обичайни български ястия, а на площад „ Република България “ през 2006 година е повдигнат бюст-паметник на Васил Левски.

От град Комодоро Ривадавия се включиха Ценка Генова, председателка на българското сдружение „ Кирил и Методий “ в Комодоро Ривадавия (провинция Чубут), и Серхио Ариас (вицепрезидент на българското дружество). Към него действа танцов състав „ Кирилчета “ и музикална група „ Орфей “, а измежду дейностите на организацията е провеждането на изложения за разпространение на българската история и просвета, празнувания по случай 3 март и 24 май и приготвянето на обичайни български ястия.

Ружка Николова (председателка на Аржентино-българската фондация в Буенос Айрес) показа учредената през 2022 година първа по рода си Федерация на българските сдружения в Аржентина.

Във Федерацията все още членуват българското сдружение „ Христо Ботев “ в Пресиденсия Роке Саенс Пеня, българското сдружение „ Васил Левски “ в град Лас Бреняс, българското сдружение „ Кирил и Методий “ в Комодоро Ривадавия и Аржентино-българската фондация.

Николова обясни, че нуждата от основаването на Федерация на българските сдружения идва в следствие от желанието на българските общности да вземат участие по-активно в институционалния живот на Конфедерацията на задграничните сдружения в Аржентина, което може да се случи само, в случай че те са обединени във федерация.

Сред задачите на тази нова организация е да сплоти повече български общности и техните сдружения в Аржентина, което да им даде още благоприятни условия за осъществяване на техните лични културни събития и начинания, в това число да се работи за по-добро разпространение на България в Аржентина.

На челната фотография:Педро Маркофф и Хорхе Николофф пред постройката на българското сдружение в град Лас Бреняс, провинция Чако. Eurochicago.com 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР