Онази вечер гледах нов филм с Брус Уилис, който играеше

...
Онази вечер гледах нов филм с Брус Уилис, който играеше
Коментари Харесай

Галишки неволи или кой кого победи на изборите

Онази вечер гледах нов филм с Брус Уилис, който играеше хирург, на който бандити убиват дамата и раняват дъщерята. И той поема самодейността...
В самото начало на кино лентата се демонстрират всякакви фрагменти от новините в Съединени американски щати – стрелби в учебно заведение, на улицата, статистики на убийствата в Чикаго и други огромни градове. Идеята беше, че свободният достъп до оръжие е нещо нездравословно. Предполагам, че е наклонност да не разрешават този свободен достъп и не мога да преценява дали е вярно или не. По-скоро като последовател на мира считам, че всяко едно оръжие е основано за да стреля по хора или животни и заради това е излишно. Но Съединени американски щати е толкоз загадъчна страна за мен, че като нищо някой ще ме убеди, че там хората наложително би трябвало да имат оръжие в домовете си.
От друга позиция Корнелия и ГЕРБ деятелите си изпочупиха краката да обикалят нашата белослатинска околия през последните дни, тъй като в Галиче имаше изключителни локални избори, тъй като Ценко не съумя да се задържи повече на власт. Защото прекали с насладите предходната година, когато ужким бил подкупил някаква съдийка... Ако си беше седял безшумно и добродушно, още щеше да си кметува и да си харчи парите на независимост. Само че и той си има его и това негово его го накара да подвига банкети... Тази независимост локалните я назовават най-скъпите 10 дни на независимост, солена му излезна. Бабите си обичаха остарелия кмет, тъй като ромите бяха спрели да крадат за един доста дълъг интервал от време. През всичките му мандати. Новият дали ще успее да удържи това състояние – питат се те. Ако не сте поживели малко в Галиче, няма по какъв начин да разберете нито стокхолмския синдром на локалните, нито страховете им.
Село Галиче е смален модел на България. Ценко не можеше да продължава самичък. Затова се бе заиграл с представители на всякакви партии, разпределяха се и тук порции, набиваха се и тук обръчи от компании. Флиртовете му с политици и мошеници от една страна и персоналните му качества от друга го докараха до днешното състояние. Оплете се като пате в калчища, резултатите от личната му дребнавост плюс депесарските интриги се оказаха проблем, който не може да преглътне. Кой каквото самичък си направи, никой не може да му го направи. А ви заразказвах за кино лентата, тъй като Галиче е село изключително. Въоръжено. Там хората живеят съвсем като в Америка, т.е., в съвсем всяка къща има огнестрелно оръжие. И когато концентрацията на толкоз доста законни и противозаконни пушкала е по този начин огромна, човек почва да се замисля дали да посегне да открадне нещо от комшията си. Ценко удържаше контрола до едно време. Беше алфа животното. А след това властта отслабна и се демонстрираха и другите. В Галиче не са малко бабаитите. И не са единствено тия, дето ги демонстрират по новините.
И в този момент като напишат, че кой бил победил на изключителните избори, се възнамерявам какво значи думата „ победа “ в тази ситуация. Кой кого е победил? Няма ли отново победени да бъдат старите хора, чиито синове и дъщери са на хиляди километри от тях и не могат да им оказват помощ? Може ли тъкмо в това село някой някого да победи? Умален модел. Така са си разпределили България и огромните бандюги. И по този начин всички тези с пенсии от 250 лв. са победени и постоянно ще бъдат. Изгонените им от домовете си внуци също. А кой от бандитите е победил – има ли значение? Само че тия бандити не трябва да не помнят, че тук и там има всякакви скрити оръжия, които могат да гърмят напълно внезапно. И ще стане като във кино лентата с Брус Уилис. Рано или късно хората ще се самоорганизират в нова страна и ще изчистят остарялата. Или просто няма да остане народ за дразнене и хиените ще би трябвало да почнат да се самоизбиват между тях. Май към този момент стартират...
Далече съм бил от мисълта да пазя Ценко. Но той беше това за хората там, което е Бойко за българите. Цар и батюшка с сантиментален ореол на полухайдутин. Знам какво ще стане. ГЕРБ си назначиха кмет, който е характерен за тях, дисциплиниран, мирен и неопределен. Зад него някой различен ще кара влака. Схемата, по която се ръководят стотици градчета и села у нас. Схемата на мафията, тъй като действително ръководещите не подписват контракт черно на бяло с марионетката. Никакви подписи на никое място. Просто си се знае, че когато се прави „ велоалея “ и част от тротоара се шари с жълта багра, отпуснатите европари се заделят по едикакъв си метод и по едикои си сметки. Ако знаете какъв брой безлюдни селца с чисто нови спортни и детски площадки към този момент има. Ако знаете какъв брой скапани водни цикли бяха разкопани и какви пари потънаха из дупките... Не че имам точна информация, само че допускам. Това е схемата. После откраднатите кинти се влагат в различен европроект и всички гърбави са щастливи.
На Ценко му липсваше финес. Той беше реликт. Атавизъм. Сега ще му покажат те на него по какъв начин тъкмо се прави. Сега ще види той някогашните си дпс приятели в чудесна комбина с новата остаряла власт.

Николай Фенерски
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР