Омикрон се разпространява поне два пъти по-лесно от Делта варианта

...
Омикрон се разпространява поне два пъти по-лесно от Делта варианта
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Според данните от Европа Омикрон се прекарва по-леко

" Омикрон " се популяризира най-малко два пъти по-лесно от " Делта " разновидността и в областите в ЮАР, в които е засечен, към този момент измества " Делта " разновидността, който преди този момент беше хегемон. Това съобщи пред БТВ шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

" Няма никакви данни, които да приказват за по-тежко превозване на този вид. Данните от Европа са за по-леко превозване ", добави тя.

Проф. Христова изясни, че разновидностите в този вид са над 50, от които над 30 са в S-протеина, а 15 от тях са в този сектор, в който вирусът се свързва с нашите рецептори.

" Част от тези разновидности са известни и е ясно, че довеждат до по-лесно предаване и до така наречен " имунно бягство " - точно незадоволително свързване с наличните антитела. До 2-3 седмици се чакат данни по какъв начин към този момент съществуващите Коронавирус ваксини въздействат на новия вид ", добави тя.

Проф. Христова изясни още, че " Омикрон " не може да се засече с антигенен тест. " Може да има подозрения при PCR тестванията, при такива предлагаме да се изпращат за секвениране в Центъра по заразни и паразитни заболявания ", сподели тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР