Омикрон, новият щам на COVID-19, се появи точно по времето,

...
Омикрон, новият щам на COVID-19, се появи точно по времето,
Коментари Харесай

Задава ли се нова борсова буря заради Омикрон?

" Омикрон ", новият вариант на COVID-19, се появи тъкмо по времето, когато централните банкери започнаха да приказват за инфлацията като опрощение за покачване на лихвите. Те, несъмнено, са прави да се тормозят за дълготрайния темперамент на инфлацията, само че не и да са сюрпризирани от нея. Глобалната стопанска система пораства с помощта на тласъците и освен това търсене в съвсем всички браншове е обикновено да има повишаване на стоките и услугите. " Омикрон " разновидността промени пазарната среда, само че към момента най-вече в настроенията на вложителите, а не в действителната стопанска система. Това също ще се промени и ще има отражение върху инфлацията и желанията на централните банкери да покачват преждевременно лихвите. Колкото и да звучи необичайно, " Омикрон " разновидността се обрисува като най-хубавата вест за 2022 година

Колко рисков е " Омикрон "?

Специалистите към този момент се въздържат от тъкмо установяване на мащабите на актуалната вълна. Коментарите се групират към лекото изкарване на инфектираните в Южна Африка и на първите случаи в Европа. Вариантът се открива все по-често измежду хора, които не са пътували и се популяризира локално. Най-новите оценки са за удвояване на случаите на всеки два дни, което значи, че още преди Коледа ще има десетки хиляди нови случаи дневно в страни като Англия, Германия или Франция. Много хора ще бъдат изложени на вируса, като множеството няма даже да схванат, че го придвижват. По този метод ще се реализира доста бързо " стаден " имунитет и в границите на идващите два месеца пандемията ще стартира да затихва доста бързо. Високият дял на имунизирани в развитите страни ще значи много по-нисък % на хоспитализация спрямо " Делта " разновидността.

Какви са икономическите резултати?

Тук навлизаме в още повече спекулации за възможното отражение върху развитите стопанска система, тъй като нито е ясно по какъв начин тъкмо ще се развива пандемията, нито каква ще е политиката на държавните органи при налагане на прецизни ограничения. Но добре развитото тестване ще докара до разкриване на инфектирани даже и измежду хора, които нямат признаци. Тогава може да бъдат възприети прекалено огромни превантивни ограничения, само че даже и без тях ще има доста мощно отражение върху работната мощ. Например, в границите на два месеца забележителна част от работещите може да се окажат в карантина и по този начин Брутният вътрешен продукт да регистрира спад през декември, януари и вероятно през февруари. Дори е допустимо някоя от огромните стопански системи да изпадне в криза, тъй като ще има две поредни тримесечия на негативен напредък.

Не чакам тази криза да се окаже доста мощна, в случай че няма цялостен локдаун. Причината е, че отдалечената работа ще разреши на доста от хората в карантина да продължат да работят. Освен това пикът на новата вълна ще съответствува с празниците и няма да повлияе толкоз на работния развой. Но мини-рецесията ще се усети и като ползване, и като ниво на производството. Тоест, ще се отрази и на инфлацията. Петролът към този момент направи осезаема промяна при появяването на " Омикрон ", като вести за разпространяване на болестта евентуално ще притеснят трейдърите. Не бива да чакаме дефлация още веднъж, само че интервал на икономическа уязвимост ще смъкна темповете на напредък на цените и ще разреши на Федералния запас да забави темповете на евакуиране на тласъците.

Предстои ли дълбока промяна на тържищата?

Такава криза от слаб спад на Брутният вътрешен продукт няма да изпрати показателите в " мечи " пазар, защото Федералният запас няма да има време да качи прекалено високо лихвите или да изтегли ликвидност, с цел да натежи върху финансовата система. Пазарът на евродоларови фючърси, които отразяват лихвените упования и нямат нищо общо с валутите, ни демонстрира следните окачвания на трейдърите - " неточност " на Федералния запас през 2022-23 година, последвана от понижение на лихвите през 2024-25 година Ако пандемията отстрани заплахата от неправилни дейности на Фед или разреши гладко понижение на тласъците, това ще избави Уолстрийт от неизбежен мечи пазар.

Вече виждаме, че вложителите премислят оценката на акциите. Спадът през последните седмици е доста мощен при софтуерните компании, които нямат облаги или се търгуват на нерационално висока оценка. Причината е, че фонд мениджърите не съумяват да бият показателите, като залагат на тези рискови позиции, а не на топ-компаниите. Най-точният образец е ARK Innovation на Кати Ууд, който губи 19% през годината по отношение на 25% повишаване на S&P 500. Разликата сред двата вида акции е доста огромна и е повода хедж фондовете да гонят рентабилност в края на годината, като продават губещите и купуват растящите позиции.

Инвестициите през 2022 година

По-вероятният сюжет за идната година е стопански напредък и по-слаба инфлация от пиковите стойности през днешния ден. Федералният запас ще направи първите стъпки по нормализиране на лихвите, като чакам вложителите да се положително сюрпризирани от устойчивостта на стопанската система към стягането на ограниченията. В основата на растежа ще са услугите и отсроченото ползване, в това число и заради проблемите с веригата на доставките. Тоест, хотели, заведения за хранене, круизни компании и съответно автомобилната промишленост, като образец за потърпевш бранш от доставките.

Инфлационната тактика не би трябвало да се изоставя. Нейният дял в портфейла може да бъде огромен, само че е добре да се съчетае и с упованията за покачване на лихвите. Това значи, че златото не се обрисува като добра инвестиция. Парадоксът, обаче, е в слабото показване на благородните метали до момента през 2021 година макар инфлацията и повдига въпроса дали няма да извърнат посоката си на инат на логиката, че растящата рентабилност на активи прави златото неатрактивна инвестиция. Банките (при разширение на спредовете сред краткосрочни и дълготрайни ДЦК) и фирмите от добива (високо търсене на суровини) имат капацитет да се показват по-добре от пазара. Сред тях бих отбелязал най-много огромни петролни компании в Съединени американски щати, като някои от тях генерират огромен свободен паричен поток на акция при цени 60-80 $ за барел нефт. Не единствено това, само че и свободният паричен поток на акция при тях е няколко пъти по-голям от осъщественото от водещите софтуерни компании.

Оценката на акциите има значение. Затова чакам забележителна разлика в представянето на обособените браншове през годината. Индексите на развитите пазари ще изостанат от подценените бумаги на разрастващите се пазари и от представянето на мощните браншове. Поради тази причина подборът на акции и браншове ще се окаже по-голям за доходността на портфейла, в сравнение с е сляпото следване посредством индексни фондове.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР