Омикрон не е по-заразен, той печели битката със заобикаляне на

...
Омикрон не е по-заразен, той печели битката със заобикаляне на
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Омикрон печели битката със заобикаляне на имунитета, не толкова със заразност |

Омикрон не е по-заразен, той печели борбата със заобикаляне на имунитета, изясни по bTV вирусологът доцент Наталия Гломб от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

" За страдание, човешкият живот е рисково начинание и се случва даже дете да почине от ковид, по тази причина би трябвало да осигурим безопасна среда, който може да се имунизира, с цел да са по-малко преносителите на инфекцията, в това число и измежду личния състав на детските градини и учебните заведения ", уточни вирусологът.

По думите ѝ смесените инфекции (коронавирус и грип) не са нещо ново, такива случаи е имало и при предходни талази. В тези случаи има риск от по-тежко протичане на болестта, уточни доцент Гломб.

" Има смъртни случаи от Омикрон. По-оптимистични са нещата, там където имунизационното покритие с бустерна доза е високо. В Дания бяха регистрирани над 40 000 случая и единствено 17 умряли. Това е блестящо доказателство, че имунизациите имат резултат ", сподели тя.

Експертът от НЦЗПБ удостовери, че бързите антигенни проби дават фалшивоотрицателни резултати при Омикрон, изключително в случай че се вършат през първите 1-2 дни след определяне на признаци. По думите на вирусолога най-достоверен остава PCR пробата, когато се взема вярно - от носоглътката.

Според доцент Наталия Гломб е безразсъдно да се чакат новите разновидности на имунизациите в случай, че бустерната доза има над 80% успеваемост при Омикрон. 

Тя не споделя всеобщия оптимизъм, че се вижда краят на пандемията: " Аз съм вирусолог и почитам инфекциозните заболявания. Врагът би трябвало да се почита и гардът да не се смъква ", безапелационна бе доцент Гломб.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР