Омикрон накара много страни в Европа да затегнат мерките, включително

...
Омикрон накара много страни в Европа да затегнат мерките, включително
Коментари Харесай

СТРАШЕН МОР: По 2-3 автобуса българи умират от COVID-19 всеки ден! Вирусолог разкри какви са причините и предупреди - януари ще стартира с нов бум

" Омикрон " накара доста страни в Европа да затегнат ограниченията, в това число с налагането на ограничавания, свързани с коледните и новогодишните празници.

" Като вирусолог съм последовател на строгите ограничения. Но те имат своето икономическо и обществено отражение. Апелирам за умно решение от всички. Знаем по какъв начин да се предпазим - за имунизациите, маските, дистанцията, за препълнените заведения. Ако всеки е с глава на раменете си, може да откри рационалния компромис за опазване на живота в естествени граници, с цел да оцелеем стопански ", съобщи вирусологът от НЦЗПБ доцент Любомира Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR ".

Прогнозите ѝ са за повишаване на случаите у нас, което ще усетим при започване на януари.

" Българският опит с празниците демонстрира, че грипната вълна идва с българите, които се прибират за празниците от чужбина. Тя започваше от началото на януари. Тъй като не желаеме да си променим навиците, допускам, че и тази година доста хора ще си дойдат да се видят родните си. Моят апел е да дойдат готови, да са си създали бустерна доза. А посрещачите тук също да са имунизирани. Тържествата би трябвало да бъдат в рационални граници ", прикани Гломб.

В страните, в които към този момент има регистрирани случаи на Омикрон, регистрират, че той се популяризира доста по-бързо. Голяма част от инфектираните го прекарват относително леко.

" Когато доста хора боледуват, неизбежно се качва и броят на смъртните случаи. В Европа процентът на умрелите е относително дребен, само че у нас виждаме, че Ковид-19 убива по два-три рейса хора на ден. Това се дължи главно на ниския % имунизирани ", акцентира вирусологът.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР