Омега3 – 23 невероятни ползи за здравето от тях посочват

...
Омега3 – 23 невероятни ползи за здравето от тях посочват
Коментари Харесай

Омега3 – 23 невероятни ползи за здравето

Омега3 – 23 невероятни изгоди за здравето от тях показват специалисти. Омега3 мастните киселини са от значително значение за нашите тела и мозъци. Тези мастни киселини са жизненоважни детайли на клетъчните мембрани, които поддържат функционалностите на мозъка, имунната отбрана, сърцето, кръвоносните съдове, белите дробове и жлезите, произвеждащи хормони.

Как да лекуваме и предотвратяваме недостига на Омега3 мастни киселини?

Омега3 мастните киселини, наричани още Омега3 масла или n-3 мастни киселини, са полиненаситени мастни киселини, които са извънредно значими за вашето тяло и мозък. Те просто не могат да се оправят без Омега3, а неналичието на тези мастни киселини се свързва с редица физически и психически болести, както и закъснение на развиването на децата.

Добрата вест е, че има доста естествени и елементарно налични източници на Омега3.

Най-добрият метод да получите задоволително от тези съществени мастни киселини е да ядете мазна риба към два пъти седмично. Въпреки това, в случай че не харесвате мазна риба или не я ядете по други аргументи, може да обмислите приема на рибено масло или добавка с Омега3, защото това е по-евтин и извънредно ефикасен метод за възстановяване на здравето на хората с недостиг на тези киселини.

В тази публикация ще научите за признаците и рисковите фактори за недостиг на Омега3, най-богатите храни, приемане на задоволително Омега3, кои са най-хубавите добавки и най-важното, 23 невероятни изгоди от Омега3 за здравето въз основа на научни доказателства.

Признаци и признаци на недостиг на Омега3 мастни киселини – какво се случва, когато не приемате задоволително от тях?

Когато тялото ви не получава задоволително Омега3 мастни киселини, можете да развиете недостиг, което в последна сметка да докара до съществени здравословни проблеми.

Ето някои признаци и признаци, които демонстрират недостиг на Омега3:

Дехидратация, жадност, сухота в устата/гърлото или постоянно уриниране. Умора. Проблеми със съня. Проблеми с концентрацията, вниманието или неприятна памет (при деца и възрастни). Раздразнителност, безпокойствие, яд. Хората, които бързо се ядосват без причина, в действителност може да страдат от недостиг на Омега3.

Неблагоприятни резултати върху развиването на мозъка и резултатите от неврологичното развиване:

Депресия Промени в настроението. Схванати или мъчителни стави. Крампи на краката. Симптоми на алергия, като копривна тресчица, сенна хрема, астма и екзема, могат да демонстрират намалени равнища на Омега3. Прекомерно количество ушна тиня. Сърдечносъдови проблеми. Трудни менструални цикли или продължителни тежки интервали със съсирване.

В допълнение, проблеми с кожата, косата и ноктите като:

Груба, суха, люспеста, лющеща се, напукана или мазолеста кожа. Дерматит. Кожни обриви. Чуплива, суха или матова коса. Пърхот. Тънки, меки или чупливи нокти, които се белят и напукват (или постепенно растящи нокти).

Липсата на Омега3 може да докара до съществени болести, като:

Сърдечни болести. Инсулт. Болест на Алцхаймер. Множествена склероза. Рак на млечната жлеза. Диабет. Затлъстяване.

Хора, които може да имат недостиг на Омега3 мастни киселини и би трябвало да добавят диетата си с добавки са:

Вегани. Хора, които лимитират приема на мазнини в диетата си. Хора, които не употребяват задоволително мазна риба. Хора, чиято диета съдържа доста алено и птиче месо.

Видове омега-3 мастни киселини – каква е разликата сред ALA, EPA и DHA?

Като цяло, има три типа Омега3 мастни киселини: ALA, EPA и DHA. Всички тези мастни киселини са жизненоважни съставни елементи на мембраните, които обкръжават всяка клетка в тялото ви.

Можете да получите Омега3 от избрани храни и добавки, като рибено масло.

Алфа-линоленова киселина (ALA): Намира се естествено най-вече в растителни масла, като ленено семе, соево и рапично масло. Също по този начин в тиквени семки и тиквено масло, масло от перила, тофу, орехи и орехово масло. ALA е есенциална мастна киселина, което значи, че тялото ви не може да я създава. Следователно, би трябвало да получите ALA от напитките, храните или добавките, които консумирате. Ейкозапентаенова киселина (EPA): Намира се естествено в риба и други морски блага. Въпреки че тялото ви може да преобразува част от ALA в EPA и по-късно в DHA, това може да стане единствено в доста дребни количества. Следователно, приемането на EPA и DHA от храни и диетични добавки, като рибено масло, е единственият удобен метод за повишение на равнищата на тези Омега3 мастни киселини в тялото ви. Докозахексаенова киселина (DHA): Намира се в риба и други морски блага. Храните, богати на EPA и DHA, включват скумрия, сьомга, лаврак, стриди, сардини, скариди и пъстърва. Във вашето тяло равнищата на DHA са изключително високи в мозъка, ретината (очите) и спермата.

Лечението на недостига на Омега3 включва банкет на храни, богати на тези киселини и/или приемане на рибено масло, или други добавки с Омега3.

Въпреки това, когато избирате вярната добавка с Омега3, е значимо да имате поради:

Първо, че множеството от изгодите за здравето идват от DHA и EPA. Така че, когато избирате добавка, уверете се, че и двете съставки са включени. Второ, обърнете внимание на обстоятелството, че има повече изследвания, подкрепящи изгодите от Омега3, извършени върху мазна риба или добавки с тези киселини, получени от тлъста риба, а не толкоз върху добавки с Омега3, получени от водорасли. Потърсете артикул, който съдържа най-високата оптимална доза EPA и DHA. Търсете висококачествени и чисти артикули, които дават отговор на интернационалните стандарти за качество, защото не всички добавки с рибено масло са основани идентични. Не използвайте рибено масло, в случай че сте алергични към риба. Не превишавайте целесъобразната доза, посочена на етикета на продукта.

По-високите равнища на Омега3 се свързват с понижен риск от няколко хронични болести и изгоди за вашето здраве, като понижено инфектиране в тялото, усъвършенствано здраве на мозъка, понижена загуба наизуст, усъвършенствано сърдечносъдово здраве, кожа, здраве на костите, на ставите и доста повече. Така че, в случай че имате проблеми със сърцето или други здравословни проблеми, свързани с недостиг на Омега3, може да се наложи да увеличите приема на това значимо хранително вещество.

Ето 23 изгоди за здравето от Омега3 мастни киселини, подкрепени от науката:

 

Омега3 мастните киселини могат да предотвратят и понижат признаците на меланхолия

Все повече хора в Съединени американски щати страдат от разнообразни типове меланхолия, като да вземем за пример: огромен депресивен епизод (6,7% от възрастните в Съединени американски щати годишно). Устойчиво депресивно разстройство (1,5% от възрастните в Съединени американски щати годишно). Биполярно разстройство (2,8% от жителите на Съединени американски щати годишно). Сезонна меланхолия (5% от жителите на Съединени американски щати за дадена година). Следродилна меланхолия (80% от раждащите жени).

Тъй като мозъкът се състои най-вече от мазнини, учените теоретизират, че мастните киселини могат да играят голяма роля в битката с психологичните проблеми и доказателствата ги поддържат. Изследванията демонстрират, че хората, които постоянно употребяват Омега3 мастни киселини, са по-малко склонни да изпитат меланхолия. Освен това, когато хората, страдащи от меланхолия, стартират да одобряват добавки с Омега3, техните признаци може да се подобрят.

Въпреки това, от трите типа Омега3 мастни киселини (ALA, EPA и DHA), EPA наподобява е най-хубавата в битката с депресията. Изследователите даже откриха в едно изследване, че EPA може да бъде толкоз ефикасен в битката с депресията, колкото елементарен антидепресант.

Омега3 мастните киселини могат да оказват помощ за попречване и понижаване на признаците на тревога

, също постоянно срещана в наши дни, се характеризира с непрекъсната раздразнителност, боязън и безпокойствие. Изследователите обаче допускат, че добавките с Омега3 също могат да бъдат потребни за понижаване на тревогата. Например, съгласно изследване, тези, които одобряват Омега3, демонстрират 20% понижение на признаците на тревога.

Омега3 мастните киселини могат да подобрят здравето на очите и да предотвратят слепотата

DHA (докозахексаенова киселина), тип Омега3, е значим съставен елемент на вашия мозък и ретина. Тя съставлява 60% от полиненаситените мастни киселини в ретината. Следователно е явно, че в случай че не консумирате задоволително DHA, могат да зародят проблеми със зрението. Получаването на задоволително Омега3 мастни киселини може даже да помогне за попречване на макулна недъгавост, която е постоянно срещана причина за трайно увреждане на очите и слепота.

Омега3 мастните киселини могат да подобрят здравето и развиването на мозъка при кърмачета

Както бе упоменато нагоре, DHA е главен съставен елемент на вашия мозък (на него се падат 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка ви). Следователно, Омега3 мастните киселини са извънредно значими за развиването и растежа на мозъка на бебетата. По-важното е, че проучванията демонстрират, че потреблението на задоволително Омега3 по време на бременност е обвързвана с доста изгоди за бебето, като да вземем за пример: по-висок IQ (коефициент на интелигентност), по-добри обществени и информационни умения, понижен риск от закъснение в развиването, по-нисък риск от положения, като аутизъм, и церебрална парализа.

Омега3 може да понижи признаците на разстройство с недостиг на вниманието и хиперактивност (ADHD) при деца

ADHD е поведенческо разстройство, характеризиращо се с импулсивност, нехайство и хиперактивност. Разпространението на ADHD измежду популацията нараства бързо и някои изследвания демонстрират, че децата с ADHD имат по-ниски равнища на Омега3 мастни киселини в кръвта, в сравнение с здравите хлапета.

Въпреки че постоянно има потребност от повече данни за лекуване на ADHD с Омега3, към този момент има много научни доказателства, че добавките с тези киселини (особено за по-дълги интервали и с по-високи дози EPA и DHA) могат да бъдат умерено ефикасни. При лекуване на ADHD, това оказва помощ за възстановяване на университетските достижения, осъществяването на дилемите и понижаване на признаците на ADHD, като да вземем за пример: хиперактивност, импулсивност, безпокойствие, настъпателност.

Омега3 мастните киселини се борят с възпалението

Възпалението е жизненоважно за вашето здраве, защото е натурален отговор на увреждане и зараза в тялото ви. Понякога обаче, продължава прекомерно дълго, даже без пострадване или зараза (хронично или дълготрайно възпаление). Този вид дълготрайно инфектиране не е обикновено или потребно за вашето здраве, защото може да способства за развиването на съвсем всички хронични болести, в това число рак, огромна меланхолия, тромбоза, коронарна болест на сърцето, стареене и доста други положения.

За благополучие, Омега3 мастните киселини работят като противовъзпалително средство и могат да понижат производството на субстанции, свързани с възпалението, като възпалителни ейкозаноиди и цитокини.

Омега3 мастните киселини могат да оказват помощ в битката с автоимунни болести, като диабет вид 1, ревматоиден артрит, улцерозен колит, болест на Крон и псориазис

Автоимунните болести са такива, при които вашата имунна система, която нормално нападна нашественици като вируси и бактерии, неправилно нападна здрави кафези в личното ви тяло. Близо 4% от хората по света са наранени от едно от повече от 100 разнообразни автоимунни болести, най-често срещаните от които са вид 1, множествена склероза, болест на Крон, ревматоиден артрит, лупус, псориазис и склеродермия.

Изследванията обаче демонстрират, че приемането на задоволително Омега3 в ранна възраст е обвързвано с понижен риск от доста автоимунни болести, в това число диабет вид 1, автоимунен диабет и множествена склероза. Нещо повече, Омега3 мастните киселини могат даже да оказват помощ при лекуването на някои от тези тежки положения, като ревматоиден артрит, лупус, улцерозен колит, псориазис и болест на Крон.

Омега3 могат да понижат менструалната болежка

За някои дами менструалната болежка може да бъде доста мощна и да повлияе на качеството им на живот. Болката може да засегне таза, долната част на корема, кръста и бедрата.

Въпреки това, няколко изследвания неведнъж демонстрират, че по-високият банкет на Омега3 е обвързван с понижена менструална болежка и усъвършенствани признаци на дисменорея. Например, едно изследване даже откри, че рибеното масло е по-добро от ибупрофен за лекуване на мощна болежка от първична дисменорея.

Омега3 мастните киселини могат да понижат рисковите фактори за сърдечни болести

Според СЗО, инсултите и инфарктите са една от водещите аргументи за гибел в света. Изследователите обаче, от дълго време са забелязали, че хората, които ядат повече риба, съдържаща Омега3, имат доста ниски равнища на тези типове болести. По този метод Омега3 мастните киселини имат доста изгоди за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Въпреки че Омега3 мастните киселини имат удобен резултат върху сърдечносъдовите рискови фактори, към момента има изследвания, които не намират изгода за попречване на инфаркти или инсулти.

Омега3 може да намали равнищата на триглицеридите

Триглицеридите са най-разпространеният тип мазнини в тялото ви, идващи от храни, които ядете (като масло, масла и други мазнини), както и спомагателни калории, които приемате и от които тялото ви не се нуждае.

Следователно, в случай че сте с наднормено тегло или неприятно следен диабет, може да имате високи равнища на триглицериди, изключително в случай че пиете доста алкохол или ядете постоянно въглехидрати и сладки храни. Твърде високите равнища на триглицеридите са неприятни за вашето здраве, тъй като могат да усилят риска от коронарна болест на сърцето. Въпреки това, Омега3 мастните киселини могат да доведат до доста понижаване на равнищата на триглицеридите, нормално в диапазона 15-30%.

Омега3 могат да намалят кръвното налягане

Според изследване, приемът на сьомга три пъти седмично може да понижи диастолното кръвно налягане сходно на това на рибеното масло и доста повече от това на постната риба. Следователно, Омега3 също са потребни за вашето кръвно налягане.

Омега3 мастните киселини могат да покачат равнищата на „ положителния “ HDL холестерол

Липопротеинът с висока компактност (HDL холестерол) е положителният, здравословен холестерол, който оказва помощ на тъканите да балансират и да се отърват от неприятния холестерол (LDL холестерол). Така че, колкото по-високо е равнището на вашия HDL холестерол, толкоз по-добре. Изследванията демонстрират, че рибеното масло може да има удобен резултат върху равнищата на HDL холестерола. Например, в едно изследване хората, които употребяват рибено масло и спортуват, имат доста по-високи равнища на HDL холестерол след лекуване, а също и понижаване на % на телесните мазнини. Въпреки това, съгласно някои изследвания, Омега3 също покачва LDL холестерола, който се смята за неприятен холестерол.

Омега3 мастните киселини могат да понижат признаците на метаболитния синдром

Метаболитен синдром е термин за композиция от положения, като затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане (хипертония). Този синдром непосредствено усилва вероятността от диабет вид 2, сърдечни болести, инсулт и други положения, които засягат кръвоносните съдове, всички от които предизвикват смъртност, което е главен проблем за публичното здраве. Консумацията на Омега3 може да усъвършенства рисковите фактори за инфектиране, инсулинова устойчивост и сърдечни болести при хора с метаболитен синдром. Следователно, постоянната консумация на мазна риба или рибено масло е потребна за здравето във връзка с понижаване на възпалението при възрастни с една или повече характерности на метаболитен синдром.

Омега3 могат да подобрят признаците на психологични разстройства, като шизофрения

Проучванията демонстрират понижени равнища на Омега3 мастни киселини както при пациенти с меланхолия, по този начин и с шизофрения. Въпреки че към момента са нужни огромни и дефинитивни рандомизирани следени изследвания, няколко проучвания при шизофрения и меланхолия оповестяват за лечебни резултати на Омега3 мастни киселини, изключително когато EPA се добави към съществуващи психотропни медикаменти.

Тъй като тези положения са свързани и с нараснал риск от коронарна болест на сърцето и диабет, Омега3 мастните киселини също би трябвало да са от изгода за физическото здраве на тези хора.

Например, някои самостоятелни клинични изпитвания даже допускат изгоди от лекуването с EPA за гранично разстройство на личността и комбинирано лекуване с Омега3 и Омега6 мастни киселини за разстройство с недостиг на вниманието и хиперактивност. В допълнение, приемането на полиненаситени мастни киселини може даже да понижи насилието.

 

Омега3 може да усъвършенства здравето на костите, извънматочната калцификация и риска от остеопороза

Остеопорозата е добре известно костно заболяване, което в последна сметка води до загуба на костна маса. Въпреки това, последните проучвания демонстрират, че извънматочната калцификация може да бъде доста по-опасна от самата остеопороза, защото по-голямата част от смъртните случаи при дами с остеопороза се дължат на съдово заболяване и затова не се дължат на фрактури или други костни деформации.

За благополучие е потвърдено, че есенциалните мастни киселини покачват абсорбцията на калций от червата, частично посредством: усилване на резултата на витамин D, понижена екскреция на калций в урината, нараснало отсрочване на калций в костите, повишение здравината на костите, подсилване на синтеза на костен колаген.

Всички тези мечтани резултати са свързани с понижаване на ектопичната калцификация и понижаване на количеството калций в костите ви.

Омега3 мастните киселини могат да оказват помощ при лекуването на артрит и да подобрят здравето на ставите

Омега3, получени от рибено масло, естествено понижават подуването и възпалението в ставите и цялото тяло. Следователно, Омега3 мастните киселини също могат да оказват помощ за облекчение на артрит и възстановяване на здравето на ставите.

Омега3 могат да забавят обвързвания с възрастта мисловен крах и да понижат риска от заболяването на Алцхаймер

Намаляването на мозъчната функционалност е една от неизбежните елементи на стареенето. Въпреки това, макар че към момента са нужни повече проучвания, съществуващите доказателства сочат, че дълговерижните Омега3 мастни киселини могат да забавят обвързвания с възрастта когнитивен спад при по-възрастни хора без деменция. Освен това, Омега3 могат да бъдат потребни и за понижаване на риска от развиване на заболяването на Алцхаймер, когато мозъчната функционалност е леко повредена.

Омега3 мастните киселини могат да оказват помощ за попречване на рак

Ракът е заболяване, характеризиращо се с необикновен клетъчен напредък с риск от навлизане или разпространяване в други елементи на тялото. Може да има разнообразни типове рак. Учените обаче допускат, че потреблението на Омега3 може да понижи риска от някои типове рак, като карцином на дебелото черво (до 55% по-малък риск), на гърдата и рецидив на рак на гърдата (до 25% по-малък риск). Въпреки че не всички изследвания дават идентични резултати, а някои към момента не престават, резултатите наподобяват обещаващи.

Омега3 мастните киселини могат да понижат риска от астма при деца и юноши

Астмата се разказва като хронично и дълготрайно възпалително заболяване на дихателните пътища на белите дробове със признаци, като зной, хрипове и кашлица. Понякога астматичните пристъпи могат да бъдат тежки и затова извънредно рискови. За да влошат нещата, по някаква причина процентите на астма се усилват в Съединените щати. За благополучие, някои изследвания свързват приема на Омега3 с по-ниска възможност от астма както при деца, по този начин и при млади възрастни.

Омега3 могат да понижат мазнините в черния дроб

Мазнините в черния дроб (неалкохолно мастно чернодробно заболяване (NAFLD), което нормално се предизвиква от несъразмерна консумация на алкохол, затлъстяване, диабет или високи равнища на триглицериди, затруднява действието на черния дроб. NAFLD също е едно от болесттите, чието разпространяване бързо нараства. Въпреки че учените към момента не са сигурни за оптималната доза, Омега3 мастните киселини наподобяват ефикасни за понижаване на мазнините в черния дроб и възпалението при хора с NAFLD.

Омега3 мастните киселини могат да подобрят съня

Неадекватният сън и нарушаванията му могат да доведат до доста положения и болести, като:

Затруднено съсредоточаване. Бавно време за реакция. Проблеми с дишането (астма). Сърдечни проблеми (високо кръвно налягане, сърдечна непълнота, аритмия, исхемична болест на сърцето). Проблеми с психологичното здраве (депресия, тревожност). Усложнения на бременността. Отслабена имунна система. Метаболитни проблеми (наднормено тегло, затлъстяване, метаболитен синдром, диабет).

Изследванията демонстрират, че Омега3 мастните киселини могат да бъдат свързани с проблеми със съня при деца и тежестта на обструктивната сънна апнея при възрастни. Има също някои доказателства, че дружно с други минерали и хранителни субстанции, положението на мастните киселини също може да повлияе на синтеза на мелатонин.

Омега3 мастните киселини са потребни за вашата кожа и могат да оказват помощ при лекуването на кожни проблеми

Мастните киселини са жизненоважен съставен елемент на вашата кожа, който може да предотврати преждевременното стареене и да защищити от увреждане от слънцето. Например, съгласно изследване, в допълнение към подобряването на хидратацията на кожата и намаляването на омазняването, тези мазнини също са обещаващи като безвредно странично лекуване за доста кожни болести, като да вземем за пример:

Атопичен дерматит. Псориазис. Ювенилно акне. Системен лупус еритематозус. Немеланомен рак на кожата и меланом.

Омега3 мастните киселини могат да оказват помощ за понижаване на мазнините по корема и да насърчат загубата на тегло

Не на последно място, макар че са нужни повече проучвания, ранните изследвания демонстрират, че Омега3, дружно с аеробните извършения, също могат да подобрят физическото ви положение и тонус.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР