Омбудсманът ще може да отправя препоръки и предложения до изпълнителната

...
Омбудсманът ще може да отправя препоръки и предложения до изпълнителната
Коментари Харесай

Правомощията на омбудсмана се разширяват

Омбудсманът ще може да насочва рекомендации и оферти до изпълнителната и законодателната власт за сключване и ратификация на интернационалните актове в региона на правата на индивида. Разширяването на пълномощията на публичния бранител, препоръчано като промени в Закона за омбудсмана от Министерския съвет, бе утвърдено от депутатите на първо четене.

Включена бе експлицитна наредба, съгласно която омбудсманът освен пази, само че и предизвиква главните права и свободи.
С препоръчаната смяна се развива конституционно откритото пълномощие на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на жителите, без значение дали са нарушени от публичноправни или частноправни субекти, е записано в претекстовете. Към сегашния миг, въпреки да не са изключени от Конституцията, отвън обсега на закона остават дейностите и бездействията на субектите от частния бранш.

Въвеждат се правила, гарантиращи бистрота на процедурата при избор на омбудсман, заместник-омбудсман и при назначение на чиновници в институцията. Като гаранция за гласност и бистрота е планувано тайното гласоподаване да бъде сменено с очевидно, а към условията за заемане на длъжността "омбудсман " и "заместник-омбудсман " е прибавен аршин за предходен опит в региона на правата на индивида.

Със законопроекта се предлага наложително известяван на омбудсмана при правене на планове на нормативни актове, с цел да може да показа мнения.

"Обединени патриоти " сред двете четения ще предложат "омбудсман " да бъде сменено в законодателството с българския превод - "обществен бранител ", разгласи Юлиан Ангелов.

Според Движение за права и свободи значително за институцията е придобиването на този статут. Всички би трябвало да оказваме помощ за правата и свободите на българските жители, а освен избраните институции, посочи Хайри Садъков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР