Омбудсманът със становище за държавния бюджет, бюджетите за общественото осигуряване

...
Омбудсманът със становище за държавния бюджет, бюджетите за общественото осигуряване
Коментари Харесай

Омбудсманът със забележки към бюджета

Омбудсманът със мнение за държавния бюджет, бюджетите за публичното обезпечаване и здравната каса. Препоръките и рецензиите са на база тъжби до публичния бранител.

В плана за държавен бюджет Ковачева показва, че казусът с размера на данъчните облекчения за хора с увреждания не намира решение. Определените 7 920 лева, с които се понижава сумата от годишната данъчна основа за лица с 50 и с над 50 на 100 понижена продуктивност, не са обновени от 2008 година

В проектобюджета на Държавното публично обезпечаване няма ясна формула за заложеното повишение на оптималния застрахователен приход. Проблем е и замразеният размер на компенсациите за безработица.

Според Ковачева заложената индексация на пенсиите няма да реши казуса с ниските приходи на възрастните хора. Според нея пенсиите би трябвало да се преизчисляват на база междинния застрахователен приход за миналата година.

" Въпреки заложеното рекордно нарастване за парите за здраве, достъпът до опазване на здравето ще бъде стеснен, поради лимитите в болничната и извънболничната помощ, които остават ", показва Ковачева.

Според нея не са планувани задоволително средства за профилактика и акушерска помощ на неосигурени дами. Омбудсманът счита, че някои проучвания би трябвало да се покриват от здравната каса. Настоява и електронните извинителни бележки за възпитаници да се заплащат от фонда.

" Към момента на въвеждане на облекчението минималната работна заплата е била 220 лева, като през годините размерът й се е нараснал повече от три пъти до 2023 година За размера на данъчното облекчение обаче не е въведен механизъм за актуализиране ", сподели омбудсманът.

Докато повишението на минималната работна заплата и минималният месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица е предложение, което е належащо и би трябвало да се направи, то нарастването на пенсиите единствено по член 100 от Кодекса за общественото обезпечаване, заложено като прогноза за идващите три години, за жалост, не взема решение казуса с ниския им размер и непрекъснатото понижаване на покупателната дарба на хората в пенсионна възраст

" Видно от постъпилите тъжби и сигнали, към този момент няколко години не е открито решение на казуса с незаплащането или заплащането в незадоволителна степен с обществени средства на медицински произведения и скъпоструващи консумативи в болничната, а също и в извънболничната помощ ", изясни Диана Ковачева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР