Омбудсманът поиска списък на лекарства, който е важен за всички

...
Омбудсманът поиска списък на лекарства, който е важен за всички
Коментари Харесай

Омбудсманът: Към момента няма официален списък с лекарства, които оказват влияние при проба за наркотици

Омбудсманът изиска лист на медикаменти, който е значим за всички водачи: 

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министъра на опазването на здравето проф. доктор Христо Хинков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в която упорства да бъде направен лист на медикаментите, които могат да доведат до подправено позитивен тест за опиати. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител, съобщи s

„ Към момента няма формален лист с медикаменти, които оказват въздействие при проба, заради което считам, че би било добре да се сътвори работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични субстанции би могъл да даде експертно мнение какво е въздействието на другите медикаменти при тест и да се сформира лист, който да е отворен и да може да се добавя “, написа проф. Ковачева.

 „ Считам, че познаването на медикаментите, които могат да доведат до подправено позитивен тест за опиати, доста би понижило отрицателните последствия от възможния подправен резултат, защото би дало опция за предприемане на нужните ограничения преди шофиране и надлежно – тестване “, безапелационна е омбудсманът.

Проф. Ковачева показва, че приемането на разнообразни медикаменти от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при изработен тест за опиати, защото и дребни концентрации от тях могат да наподобят някои от неразрешените наркотични субстанции и това е обществено прочут факт.

Тя добавя, че включително са и постоянно употребявани без рецепта медикаменти. Като образец може да се посочат нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, медикаменти за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и други

„ В тази връзка намирам, че са непропорционални забележителните отрицателни последствия за жителите от един подправено позитивен тест, на фона на безобидни, съгласно тях, медикаменти, за които не са наясно с опцията да наподобят наркотично вещество при тест. Още повече, че на процедура с оглед последствията, се слага знак на тъждество сред лице, приело да вземем за пример лекарство за кашлица, и лице, умишлено приело наркотично вещество и седнало зад кормилото “, написа омбудсманът.

„ Безспорно е, че една от главните аргументи да продължава войната по пътищата е използването на психоактивни субстанции – алкохол и опиати. Наред с подхванатите ограничения, които се надявам да дадат резултат, смятам, че жителите би трябвало да са публично осведомени с опцията одобрявано от тях лекарство да позитивира тест за опиати “, безапелационна е проф. Ковачева.

Тя акцентира, че рекомендацията й никога не цели оневиняване и събаряне на отговорност от причинителите, а навременно превантиране на вероятни закононарушения вследствие несъзнателната приложимост на медикаменти, позитивиращи контролните проби и да ограничи случаите на умишлено приемане на психоактивни субстанции, към което следва да са ориентирани напъните на способените органи.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР