Омбудсманът на Пловдив – инж. Борислав Стаматов представи своя Отчет

...
Омбудсманът на Пловдив – инж. Борислав Стаматов представи своя Отчет
Коментари Харесай

Криза в „Капана“!! Култовото пловдивско местенце се превръща във Венеция

Омбудсманът на Пловдив – инж. Борислав Стаматов показа своя Отчет на активността си като Обществен медиатор на територията на община Пловдив през миналата 2023 година. Ето един от най-интересните проблеми, постъпили в институцията, за който описват оттова:
„ Получихме сигнал от жител, който написа за проблем, засягащ доста притежатели на здания и не се взема решение към този момент няколко години. В случая става въпрос, че в избените пространства на доста здания в кв. „ Капана “ има теч с висок интензитет.
По случая е водена преписка с разнообразни институции. „ ВиК “ ЕООД Пловдив твърди, че водата, за която се приказва, не е от техен тръбопровод, само че по този начин или другояче там в сутеренните пространства на някои от постройките има вода, която е с дълбочина от към 50 см. (в деня на осъществен оглед от наша страна на място). От водната асоциация към Областна администрация – Пловдив е предложено на Община Пловдив да извърши хидрогеоложко изследване, само че такова към сегашния миг не е направено.
По принцип този проблем е доста безизходен, тъй като самият квартал „ Капана “ е колективен монумент на културата, само че в него има доста здания, които са самостоятелни монументи на културата. На всичкото от горната страна кв. „ Капана “ граничи със Старинен Пловдив, откъдето евентуално идва подпочвената вода, а той също е със специфичен статут. Ние считаме (това сочи и хубавичко логика), че в случай че не се спре този излив на вода в избите и фундаментите на тези здания, се рискува на един стадий те да се компрометират, да почнат да пропадат и да се унищожават. Накрая ще си позволим да изкажем нашите наблюдения и да създадем съответните рекомендации.
Искаме да заострим вниманието, че в резултат на многото здания, които са издигнати и се строят сега, водата, която се доставя във водопроводната мрежа през последните 5-6 години, напълно не е задоволителна да обслужи издигнатите здания и жилища в Пловдив. Тъй като водата е „ стока “, която задоволява базовите потребности на индивида, за това е нужно общината да вземе незабавни ограничения за доставяне на града с спомагателни количества вода.
В общественото пространство излиза информация, че този въпрос се слага с години на държавно равнище, само че не е решен и до момента. Предложението да се достави вода на Пловдив (а и на прилежащи области) от р. Въча и язовирите по нея е извънредно положително, тъй като каскадата и реката се намират доста покрай Пловдив, а водата от този водоизточник съгласно експертите е с извънредно положително качество.
А до момента в който това стане, предлагаме там, където е нужно, постройките или входовете да бъдат снабдени с оборотни хидрофори, които да покачат налягането на водата в постройките, което ще докара до възстановяване на тази услуга, а там, където е имало хидрофори и те са станали непотребни, да се реалокират там, където има потребност от тях.
Ние разбираме, че за всичко това трябват пари, само че такива могат да се вземат по европейски стратегии, а по този начин също тези мероприятия да се финансират от бюджета. Съвсем ясно е, че това не може да стане за една година, само че би трябвало да се постави началото в най-кратко време, а след десетина години да се похвалим с съществуване на вода с положителни параметри и най-много с положително качество, количество, непорочност и налягане. В случай на закъснение на доставянето на такава вода за Пловдив, то градът ще се изправи пред доста огромна рецесия с непредсказуеми последици, тъй като визираното забавяне е от няколко десетилетия “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР