Омбудсманът Мая Манолова ще настоява за промяна в Закона за

...
Омбудсманът Мая Манолова ще настоява за промяна в Закона за
Коментари Харесай

Омбудсманът иска промяна в Закона за земеделските земи

Омбудсманът Мая Манолова ще упорства за смяна в Закона за опазването на земеделските земи, с цел да се подсигурява, че плодородният чернозем няма да бъде на прицела на капиталови планове за рандеман на петрол, газ и други подземни благосъстояния. Това стана ясно от визитата й в Генерал Тошево, където  се срещна и беседва с локалните поданици по тяхна покана.

С нея беше и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Мая Манолова съобщи подготвеност да направи законодателно предложение в Народно събрание и ще упорства то да бъде разисквано и гласувано в незабавен порядък. Трябва да има предписание, което се съблюдава от всички, а не да се разчита единствено на заявления и мораториуми, сподели омбудсманът. Според нея отчетът по Оценка на въздействието върху околната среда не е убедил никого, че добивът на газ в региона е безвреден, и с хората, с които е разговаряла, всички са били срещу. Тя ще упорства институциите да се съобразят на 100% с резултатите от референдума, който ще се организира на 17 декември в Генерал Тошево.

След серия от митинги локалните поданици ще могат да вземат участие в допитването и да кажат дали са „за“ или „против“ капиталовите оферти на „ Русгеоком БГ“ ЕАД  за употреба на находището, което е в землището на 18 обитаеми места в Добруджа. За да е годен локалният референдум, би трябвало да се съберат гласовете на най-малко 5406 души от общо 13 500.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР