Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и
Коментари Харесай

Мая Манолова поиска от министър Вълчев да спре черно-белите учебници

Омбудсманът Мая Манолова изпрати рекомендация до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с гледище да промени своя заповед от 18 август 2017 година, като се анулира издаването на черно-бели учебници и респективно да се спре разпространяването им, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

През новата образователна 2017/2018 година, учениците от II и VI клас ще получат нови безвъзмездни учебници, до момента в който тези от VIII клас ще са с нови пособия, за които обаче ще би трябвало да заплатят. Това е повода, заради която издателство предлага два разновидността – цветни, по-скъпи и черно-бели – по-евтини.

„ Това решение е скандално и дискриминиращо, тъй като по индиректен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки общественото разделяне сред тях “, показва в мнението си до просветителния министър Манолова. Тя е безапелационна, че издадената заповед не демонстрира с нищо, че главният приоритет на държавното управление е образованието. „ Говорим за еднакъв достъп до обучение на всички деца в България, а вкарваме дискриминационни политики в дейностите на просветителната система “, акцентира в рекомендацията Манолова.

Според публичния бранител страната би трябвало да се погрижи за правото на децата на обучение, посредством ограничения, които да не задълбочават по този начин или другояче към този момент съществуващи неравенства. „ Важна задача на образованието е да научи децата да живеят дружно, да възнамеряват общо бъдеще и да ръководят спорове “, показва омбудсманът.
Манолова счита за недопустимо „ черно-бялото “ мислене тъкмо в просветителната среда и посредством учебниците да се ускорява разделянето в обществото ни. „ Смятам, че ролята на страната е да поставя старания в заличаването на пропастта сред небогати и богати, да подтиква „ цветното “ мислене, изграждайки почтени, ерудирани и образовани младежи “, приключва омбудсманът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР