Омбудсманът Мая Манолова беше вдъхновител на промените, но крайният продукт

...
Омбудсманът Мая Манолова беше вдъхновител на промените, но крайният продукт
Коментари Харесай

Няма фирма, няма проблем

Омбудсманът Мая Манолова беше подстрекател на измененията, само че крайният артикул е напълно дело на Народното събрание

© Надежда Чипева Още по тематиката
Брендо купи хотел " Рила " от Васил Божков

Сделката е за 9.8 млн. евро, а Евелин Банев е търсен от Интерпол
5 яну 2018
Как безсмислена промяна на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия затрудни комерсиалната регистрация

Инспирирани от омбудсмана Мая Манолова промени вършат прехвърлянето на компании невероятно
4 яну 2018 Когато в края на предходната година Мая Манолова внесе, а всички партии в Народното събрание превъзбудено одобриха, измененията в комерсиалното законодателство, се говореше, че те са сериозна отбрана на служащите от неточни работодатели. Едва ли тогава депутатите и Манолова са предполагали, че ще провокират резултата на пеперудата.

Приетите промени в Кодекса на труда водеха със себе си промени и в Търговския закон, които сътвориха толкоз съществени проблеми, че на практика блокираха прехвърлянето на дружествени дялове. Други промени, част от същия пакет, само че в Закона за публичните поръчки, вкараха условие към избранaта компания реализатор да не е била глобена (независимо кога) за нарушавания на трудовото законодателство.

Бележка, която никой не издава

С измененията в Търговския закон беше записано, че прехвърлянето на дружествения дял от едно дружество на трети лица се прави, " в случай че няма неизплатени изискуеми трудови хонорари, компенсации и наложителни осигурителни вноски на служащите и чиновниците, в това число и на служащите и чиновниците, трудовите правни отношения с които са прекъснати до три години преди прехвърлянето на дружествения дял ".

За да се отговори на това условие, заявителят, който желае регистриране на прекачване на дялове във компания, би трябвало да показа с изключение на всички нужни документи и още два - единият е от Национална агенция за приходите, че не дължи осигуровки, а другият - от Главна ревизия по труда, че няма отговорности към чиновниците.

Ако издаването на първия документ е планувано в Данъчно-осигурително процесуалния кодекс, то казусът идва с второто уверение, което би трябвало да бъде издадено от Главна ревизия по труда. Малкият подробност е, че оттова няма по какъв начин да знаят дали някой шеф не заплаща заплати и могат да схванат единствено в случай че влязат на инспекция във компанията. Още при започване на годината от ГИТ дадоха отговор, че няма закон, който да ги задължава да издават сходно уверение и те няма да го издават.

Веднага след влизането в действие на измененията длъжностните лица по регистрацията (служителите на организацията по вписвания, които преглеждат заявленията) стартират да връщат и отхвърлят вписвания, в случай че двата документа не са показани.

" Създаде се безпорядък, в който никой не знае какво да се прави. Попречи се на добросъвестните да продават дялове, до момента в който на недобросъвестните по този начин или другояче им е все тая дали ще останат съдружници - не те дължат, а сдружението. Попречи се в сдружение да влезе кредитоспособен съучастник, който да изплати отговорностите му " заключи обстановката юрист Николай Христов, който съвсем ежедневно съставлява клиенти пред комерсиалния указател.

В средата на месеца от Агенцията по вписвания, които са сложени в законодателен капан, оповестиха, че са взели решение " законодателната празнина " да бъде поправена като при регистриране се показва уверение от Национална агенция за приходите и декларация, издадена от самия заявител, че не дължи заплати. Подобен метод, несъмнено, обезсмисля смяната, тъй като в случай че декларацията, която се подава, е с погрешно наличие, то за нея не се носи наказателна отговорност.

" Тези удостоверения се вадят от шефа, до момента в който прехвърлянето е сред други лица (съдружници или евентуални съдружници), което ги слага според ", разяснява юрист Николай Христов. " Не е регистрирана по никакъв метод разликата сред съучастник и сдружение - смесени и приравнени са. Според мен заради чудовищно непознаване на материята търговски сдружения ", споделя още той.

Дори и след краткотрайното решение, признато от Агенцията по вписвания, отводите за вписвания не престават. От институцията не можаха да отговорят какъв % от заявките за прекачване на дялове не се вписват, защото нямат сходна статистика. Адвокат Красимир Апостолов, който преди всичко се занимава с фирмена регистрация, показа, че даже след приемането на това краткотрайно решение отводите са траяли, като по негова оценка към 30% от заявките не били одобрявани. " Има случаи, когато предприятието няма чиновници. Как да заявяваме, че всички заплати са изплатени? Когато представим документ, че няма подписани трудови контракти, получаваме отвод ", разяснява той.

Отказите на организацията по вписванията могат да се апелират пред съда, който по информация на " Капитал " ги анулира. От този миг нататък стартира да заплаща страната - един път за адвокатския хонорар, обезщетен при обжалването, и повторно, в случай че от забавеното регистриране са протекли вреди от незаконосъобразното закъснение на вписването.

Кръпка в придвижване

Този четвъртък (след публицистичното привършване на броя на " Капитал " ) бюджетната комисия на Народното събрание трябваше да прегледа на второ четене законопроект за пазарите на финансови принадлежности, в чиито преходни и заключителни разпореждания сред първо и второ четене е вкарана смяна в Търговския закон, която вкарва обвързване за продавача на дружествените дялове да показа декларация, в която заявява, че не дължи заплати и осигуровки. Създава се обвързване организацията по вписванията " неотложно " да уведоми за показаната декларация Главна ревизия по труда и Национална агенция за приходите " за предприемане на дейности по подготвеност ". Трите институции ще би трябвало да одобряват директива по този въпрос, само че от законодателната смяна може да се допусна, че Национална агенция за приходите и Инспекцията по труда ще ревизират декларациите. Както стана ясно през последния месец, това може да прави Национална агенция за приходите, само че не и Инспекцията по труда, която, с цел да ревизира дали компанията не дължи заплати, ще би трябвало да влезе на проверка в нея. За подаването на погрешна декларация ще се носи наказателна отговорност.

Подобно решение е проблематично. " Как праводателят съучастник ще заявява условия, имащи връзки към сдружението? Това е като аз да заявявам, че вие нямате отговорности ", разяснява юрист Николай Христов.

Очаква се промени да бъдат направени и в закона за публичните поръчки, с които да бъде записано, че условието компанията, която е определена за реализатор, да не е била глобена за нарушавания на трудовото законодателство ще важи отсега нататък, а няма да обгръща и висящите публични поръчки.

Големият проблем

Депутат от ГЕРБ призна пред " Капитал ", че до обстановката се е стигнало поради прибързания законодателен развой, в който не се прави оценка на връзката с други закони. Всъщност депутатите (от всички партии) паднаха жертва на популисткия залп на Мая Манолова, сходно на промените в гражданския развой от лятото на предходната година.

Управляващата коалиция в Народното събрание явно е заела позиция " каквото каже омбудсманът ", само че и Българска социалистическа партия не желаят да останат по-назад.

И отсам идва огромният проблем, за който загатна и президентът Румен Радев, когато в сряда отчиташе една година от мандата си: " парламентарната република атрофира, а Народното събрание се трансформира в нотариат, който официализира решенията на държавното управление ". И това е проблем освен на ГЕРБ, а както демонстрират нескопосаните промени в Търговския закон - на всички парламентарни партии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР