Омбудсманът изпрати до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

...
Омбудсманът изпрати до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството
Коментари Харесай

Омбудсманът към МРРБ: Наредбата за техническите паспорти ощетява гражданите

Омбудсманът изпрати до служебния министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова мнение по плана за изменение на, оповестен за публично разискване до края на м. май 2021 година
В плана се предлага срокът за сформиране на техническите паспорти на съществуващите здания – държавна, общинска или частна благосъстоятелност, в това число смесените (държавна, общинска и частна собственост), да бъде отсрочен с две години - до 31 декември 2024 година, а не до края на 2022 година, както бе до момента.
Становището на доцент Ковачева е, че нормативното наличие на предлаганото изменение, което се отнася само до удължение на планувания период, е незадоволително по отношение на декларираните в претекстовете цели и предстоящи резултати на плана за изменение на подзаконовия акт, в това число и поради неналичието на изискващата се нормативна, финансова и ресурсна осигуреност.
 Омбудсманът желае пояснение за фрапантното повишаване на такса боклук за пернишките села Омбудсманът желае пояснение за фрапантното повишаване на такса боклук за пернишките села
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила рекомендация до кмета на Община Перник Станислав Владимиров и ръководителя на Общинския съвет Димит...
Доц. Ковачева е безапелационна в позицията си, че децентрализацията на процеса и възлагане на разноските напълно на жителите е на практика нереалистичен метод. А преуреждането на материята наложително би трябвало да включва присъединяване на обществените институции, както и финансиране от държавния бюджет или посредством други финансови механизми.
„ От претекстовете към плана за разпоредба е видно, че от записаните съществуващи и нови здания по данни на АГКК, към месец април 2021 година е извънредно дребен броят на постройките, за които има предоставени копия от направени механически паспорти – едвам 0,39 на 100. Посочва се също по този начин и нуждата от съчетаването на ограниченията за енергийна успеваемост съгласно тактиката за възобновяване на националния сграден фонд до 2050 година и техническите ограничения за градивна резистентност и сигурност на постройките в тяхната взаимовръзка “, написа доцент Ковачева.
Тя напомня, че поради десетките тъжби на жители, свързани с издаването на механически паспорти на жилищни здания до края на 2022 година, още на 15 март т.г. е изразила мнение, че отлагането на процедурата е редно да се използва за изцяло преосмисляне на концепцията.
„ Прилаганото до момента неколкократно продължение на периода, е показателно за систематичен проблем, който постанова да бъде още веднъж дефинирана ясна цел и потърсено друго, работещо решение за нейното реализиране “, акцентира още омбудсманът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР