Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати препоръка до министъра на регионалното

...
Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати препоръка до министъра на регионалното
Коментари Харесай

Омбудсманът с препоръка до МРРБ за промени в етажната собственост

Омбудсманът Диана Ковачева ще изпрати рекомендация до министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова с искане да бъде придвижен процесът по изменение и допълнение на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

Това разгласи на брифинг пред публицисти в гр. Стара Загора националният публичен медиатор, откакто в границите на изнесена приемна беше сезирана от жители за съществени проблеми, които срещат при използването на закона. Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана. „ До 15 април т.г. беше срокът за оферти за промени. За страдание оттогава до момента няма направени промени “, изясни доцент Ковачева. Тя добави, че тъжби по тематиката получава от цялата страна и анализът им сочи, че ръководството на етажната благосъстоятелност не може да се оправи до дъно без намесата на страната или общината. „ Основното недоволство на жителите е, че няма баланс и те не съумяват да се оправят между тях в етажната благосъстоятелност. Не съумяват да получат поддръжка от страна на локалната власт, защото законът е оставил в огромна степен решаването на проблемите в ръцете на жителите, на притежателите и това постоянно води до междусъседски войни. Въпреки, че има благоприятни условия за намесата на съда, хората не могат да се оправят “, заключи омбудсманът.

Диана Ковачева провежда тематична приемна за дами, жертва на принуждение

Доц. Ковачева регистрира, че в границите на приемния ден, проведен в офиса на локалния публичен медиатор на Стара Загора Надежда Чакърова – Николова, с екипа си е изслушала повече от 30 жители. „ Традиционно най-нарушавани са икономическите и обществени права, правото на труд, осигурителни права, правото на придобиване на пенсия. Друг проблем, подложен от жителите, по който също ще изпратя рекомендация до Община Стара Загора и Община Чирпан е по тематика, с която към този момент сме се занимавали. Тя е обвързвана с неналичието на автобусен превоз до с. Сърневец. Надявам се, че откакто пътят към този момент е построен, да може да бъде решен въпросът с автобусната връзка и превоза на хората “, добави омбудсманът.

„ Най-интересният и световен проблем, показан през днешния ден пред мен е от юрист – представител на Асоциацията на осиновените, за спорна правосъдна процедура, когато става въпрос за определяне на генезис и откриване тайната на осиновяването. Знаете доста хора, когато схванат, че са осиновени търсят своя генезис и биологичните си родители. България за жалост е една от дребното страни, която не съблюдава интернационалните стандарти, при нас към момента има загадка на осиновяването и наказателна отговорност за разкриването й “, осведоми доцент Диана Ковачева.

Диана Ковачева изпраща рекомендация до обществения министър за втория дирек на пенсионното обезпечаване

Тя добави, че с екипа си ще направи изследване, с цел да откри дали има спорна правосъдна процедура в използването на член 105 от Семейния кодекс и дали съдилищата ползват директно член 8 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, т.е. въпроса за нарушаването на правото на персонален и фамилен живот. „ Ако установим такава процедура ще сезираме Върховен касационен съд с искане за тълкувателно решение и ще изпратим рекомендация до Министерството на правораздаването за промени в Семейния кодекс “, акцентира омбудсманът.

По-рано денем омбудсманът взе участие във форума „ 30 години по-късно: демократични полезности, поколението през днешния ден – проблеми, реализация, перспективи”, иницииран от локалния публичен медиатор на Стара Загора. Идеята на събитието бе да насърчи младежите да останат, да работят и осъществят фантазиите си в България. Първият Млад омбудсман на Млада Загора Бетина Радева и заместникът й Калоян Максимов споделиха своя опит с съществени моменти от активността си през годината и публично подадоха мандата на новоизбрания Млад омбудсман Александър Александров и неговия заместител Мартин Колев. „ Събитието беше заредено с доста страст. Подобни начинания подтикват младежите да вземат участие при вземането на решения, които ги засягат или решения, които са от социална значителност, а също възпитават дейната им гражданска позиция “, заключи Ковачева.

Омбудсманът настоя пред Национална агенция за приходите за опция служащи от банкрутирало сдружение да си купят ведомствените жилища

Тя поздрави младите си сътрудници за това, че към този момент имат стратегия за деяние, само че им даде и персонален съвет да бъдат по-гъвкави в бъдещите си проекти, с цел да могат да реагират на действителните проблеми на хората. „ Всъщност, жителите са тези, които пишат програмата на нас, омбудсманите”, приключи Диана Ковачева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР