Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за необходимостта

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за необходимостта
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира Гълъб Донев: МТСП не отпуска „водни помощи“ за социално слабите

Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за нуждата от съблюдаване на законите по отношение на използване на ограниченията за обществено подкрепяне на хората с ниски приходи при възнаграждение на водоснабдителните услуги , оповестиха от ведомството.

Припомняме ви, че проф. Ковачева към този момент се обърна към служебните министри на финансите и труда и обществената политика за информация по области какъв брой са жителите, които през 2021 и 2022 година са получили така наречен „ водни помощи “ за питейно-битови потребности . Омбудсманът настоя да разбере за посочения интервал какви са действително размерите на изплатените обществени помощи в лв. и на какъв брой лица са били дадени, в това число основанието за отпущането им.

Повод за писмото на публичния бранител е фрапантният скок на водата в цялата страна, както и зачестилите тъжби до институцията на хора, които мъчно заплащат сметките си за нея и се оплакват поради отвод на районните дирекции „ Социално подкрепяне “ да отпускат водни помощи. Съгласно законодателната уредба у нас право на такава „ водни помощи “ имат лицата по член 2, алинея 3 от Закона за обществено подкрепяне /ЗСП/, подобаващ на месечния най-малко вода според § 1, алинея 2 от Допълнителните разпореждания на Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационни услуги /ЗРВКУ/. Това са хора, които заради здравни, възрастови, обществени и други независещи от тях аргументи не могат посредством труда си или приходите, осъществени от притежавано имущество, или благодарение на задължените по член 140 от Семейния кодекс да ги устоят лица, като обезпечават облекчаване на главните им витални потребности.

Отговор досега Диана Ковачева е получила от служебния вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров, от който излиза наяве, че МТСП застъпва кардинална позиция от 2004 година, че ЗСП реализира нужната обществена отбрана, без да се постанова въвеждането на специфичен тип помощ .

„ Законът е явен и показвам убеденост, че ще предприемете нужните дейности за спазването му. Законодателят по категоричен метод, без опция за избор, е регламентирал правото за приемане на съответния тип помощ на избраната група лица “, написа омбудсманът до служебния министър-председател. Тя акцентира, че според член 12, алинея 4 от ЗСП :

„ Условията и редът за отпущането, изплащането, изменянето, прекъсването, възобновяването и прекратяването на обществените помощи се уреждат с правилника за използване на този закон като се изключи целевите помощи за отопление, които се уреждат с разпоредба на министъра на труда и обществената политика. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР