Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков,

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков,
Коментари Харесай

Омбудсманът пита за антибиотиците с е-рецепта от 1 април

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, тъй като в институцията още веднъж постъпват тъжби и сигнали на обезпокоени пациенти, лекари и магистър-фармацевти, че от 1 април т.г. доста възрастни, хора с увреждания, както и  деца, може да останат без навреме предписаното им антибиотично лекуване.
От 1 април изписването на антибиотици ще става единствено с електронна рецепта.
В жалбите си лекари и техни близки основателно сочат, че не разполагат нито с електронен автограф, нито с нужния хардуер, както и с умения за работа с тях и за което обръщат внимание, че няма отношение към квалификацията им като лекари, само че загражда опцията им да лекуват, споделя Ковачева.
Общественият бранител показва терзанието си от опцията да бъдат нарушени професионални права на лекари, включително в преклонна възраст, които нямат контракт с НЗОК и надлежно не разполагат с нужния програмен продукт, както и с нает личен състав, който би могъл вместо тях да работи с него. Има и дентални лекари, които не са на контракт с Касата и нямат съответната техника. Ковачева цитира и магистър-фармацевт, който работи в дребна аптека и обръща внимание, че на доста възрастни магистър-фармацевти в дребните обитаеми места им е мъчно да работят с компютър, само че за сметка на това могат да записват предписания на книжен притежател в книжен дневник.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР