Изплащането на пенсиите чрез пощите да се удължи с още

...
Изплащането на пенсиите чрез пощите да се удължи с още
Коментари Харесай

Още 5 години пенсиите ще се изплащат чрез пощите, това ще струва на държавата над 15 млн. евро

Изплащането на пенсиите посредством пощите да се удължи с още 5 години. Това планува план за промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, който беше утвърден в Комисията по осигурителни връзки към Националния съвет за тристранно съдействие.

Съгласно в този момент настоящата разпоредба осъществяването на тази услуга е предоставено на " Български пощи " за период от 10 години, считано от 1 юли 2016-а. Пенсиите се изплащат допълнително от 2700 пощенски станции в цялата страна, като над 2100 от тях са в селата.

В отчета на служебния министър на превоза и известията Георги Гвоздейков към плана за промени се показва, че осъществяването на услугата по изплащането на пенсии съставлява несправедлива финансова тежест за сдружението, за което се компенсира от страната.

Към сегашния миг сдружението има право да получи до 15 млн. евро.

В плана за промени е заложено " Български пощи “ да има право да получава цялостен размер на компенсацията, в това число и когато размерът на разноските от даване на услугата надвишават 15 милиона евро, при съблюдаване на използваните правила за държавните помощи.

Става въпрос за услуга от по този начин наречения общ стопански интерес – услуги, които са стопански неефективни, а без намесата на страната някои категории жители не биха могли да ги употребяват.

С изплащането на пенсиите са ангажирани близо 4900 чиновници на сдружението. Осигурена е опция за погашение на пенсии в дома за хора над 68 години и за тези с пенсии за трайно понижена продуктивност.

Промените в наредбата би трябвало да се създадат с държавно разпореждане.

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР