Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков,

...
Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков,
Коментари Харесай

Омбудсманът сезира здравния министър, че от 1 април много хора могат да останат без антибиотици

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, тъй като в институцията още веднъж постъпват тъжби и сигнали на обезпокоени пациенти, лекари и магистър-фармацевти, че от 1 април тази година доста възрастни хора, хора с увреждания и деца, може да останат без навреме предписаното им антибиотично лекуване, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Тя изяснява, че няма никаква информация дали проблемите в електронната система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули са преодолени. Диана Ковачева е безапелационна, че даже и тогава остават нерешени огромна част от поставените на вниманието на омбудсмана от жители, лекари и магистър-фармацевти въпроси.

Повод за писмото на публичния бранител е приключването на избрания в Преходните и Заключителни разпореждания към Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули период, след който изписването на антибиотици ще става единствено с електронна рецепта.

„ Бих желала да изразя терзанието си от опцията да бъдат нарушени професионални права на лекари, включително в преклонна възраст, които нямат контракт с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и надлежно не разполагат с нужния програмен продукт, както и с нает личен състав, който би могъл вместо тях да работи с него, а също и най-много правото на техните пациенти на навременен и обезпечен достъп до лекуване “, споделя омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание, че има възрастни педиатри, които след пенсионирането си работят на самостоятелни практики за профилирана здравна помощ и някои нямат контракт с НЗОК, което би заплашило своевременното започване на антибиотично лекуване при децата, а то е решаващо за преодоляване на болестта и попречване на затруднения.

„ Бих желала да отбележа, че създаденото мобилно приложение също не взема решение напълно посочените нагоре проблеми, поради условието за съществуване на електронен автограф и механически знания за потреблението му. В жалбите си лекари и техни близки основателно сочат, че не разполагат нито с електронен автограф, нито с нужния хардуер, както и с умения за работа с тях. Те обръщат внимание, че няма отношение към квалификацията им като лекари, само че загражда опцията им да лекуват “, написа още омбудсманът.

Диана Ковачева добавя, че има лекари по дентална медицина, които не работят по контракт със НЗОК и надлежно не разполагат с нужната техника и програмен продукт за работа с Националната здравноинформационна система.

Общественият бранител акцентира още, че ветеринарните лекари също употребяват лекарствени артикули за хуманна приложимост за лекуване на домашни животни.

Според Диана Ковачева е належащо регламентиране в дълготраен проект на опцията тези лекарствени артикули да могат да се предписват както на електронен, по този начин и на книжен притежател, с цел да се подсигурява правото на пациентите на достъп до лекуване, както и професионалните права на медицинските експерти.

„ Същевременно, още веднъж бих желала да обърна внимание и да посоча нуждата от съществуване на ефикасен надзор върху използването на антибиотици и химиотерапевтици за систематична приложимост, като мярка за усъвършенстване на потреблението им и попречване развиването на устойчивост “, изяснява омбудсманът.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР