Омбудсманът Диана Ковачева призова за промени в нововъведените правила за

...
Омбудсманът Диана Ковачева призова за промени в нововъведените правила за
Коментари Харесай

Връщане на картите за една линия в София, иска омбудсманът

Омбудсманът Диана Ковачева прикани за промени в нововъведените правила за градския превоз в София, които сътвориха известно неодобрение измежду жителите на столицата.

В писмо до ръководителя на столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета Йорданка Фандъкова, тя упорства общината да преразгледа решението си за премахването на редица абонаментни карти, в това число месечната карта за пътешестване с метро и тази за една линия на надземния превоз.

Ковачева обръща внимание и на валидацията на транспортните документи, която от 1 януари е наложителна без значение с какъв превозен документ се пътува. Неспазването на това предписание е обвързано с налагането на санкция в размер на 3 лева, което, съгласно омбудсмана, тормози и затруднява изключително доста възрастните хора.

" Намирам за незаслужено да бъде глобяван пасажер, който има постоянен документ за пътешестване, единствено поради това, че не го е валидирал ", показва тя.

Новите правила в системата за градския превоз в София бяха въведени от 1 януари 2023 година, само че доста от измененията срещнаха комплициране и отрицание от жителите.

Общественият бранител акцентира още, че премахването на талоните за 10 пътувания е основало неодобрение измежду столичани.

" Гражданите се оплакват, че пътуват до работа или до друга своя ежедневна дестинация само по една линия на градския превоз или с метро и след измененията са принудени да си закупят месечна карта за всички линии, което не дава отговор на действителните им потребности “, написа омбудсманът.

По думите ѝ, с цел да се усили броят на пътуващите в столичния градски превоз, той би трябвало да стане прелъстителен, а това се реализира посредством повишение удобството на транспортните услуги и опазване разнообразието на транспортните документи.

Междувременно действието на градския превоз притегли вниманието и на депутатa от " Демократична България " Божидар Божанов, само че по други аргументи. По-рано той изиска от ДАНС да даде информация за равнището на сигурност на камерите и валидаторите в градския превоз на София. Устройствата за видеонаблюдение в рейсовете се оказват създадени от китайска компания, а валидарорите са съветско произвеждане.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР