Омбудсманът Диана Ковачева призова мобилните оператори да преосмислят решението си

...
Омбудсманът Диана Ковачева призова мобилните оператори да преосмислят решението си
Коментари Харесай

Ковачева зове мобилните оператори да преосмислят вдигането на цените

Омбудсманът Диана Ковачева прикани мобилните оператори да премислят решението си да вдигнат цените на услугите си поради инфлацията. Тя изпрати писво до премиера Гълъб Донев и служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, в което, вследствие на голям брой тъжби, упорства страната да отбрани правата на потребителите на мобилни услуги.

Припомняме, че предходната седмица омбудсманът изиска от ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите да направи инспекция по подготвеност дали двата мобилни оператора, които са декларирали, че ще индексират през 2023 година цените си - „ Йеттел България “ с 15,3% и „ Виваком България “ с до 2 лева за услуга, упражняват нелоялна комерсиална практика по смисъла на Закона за отбрана на потребителите (ЗЗП).

Междувременно стана ясно, че и третият оператор А1 също е декларирал нарастване на цената на услугата си от 1 март, като месечните цени на А1 сред 7 и 25 лева ще нарастнат с 15.3%.

Преди седмица в писмо до мобилните оператори проф. Ковачева ги призова да премислят решението за нарастването, макар, че официално имат законово съображение.

Повод за следващото писмо на омбудсмана още веднъж е предстоящата индексация на цените на мобилните оператори от м. февруари т.г. и завършилата на 23 януари социална консултация на Проекта на Постановление на Министерски съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират от Комисията за контролиране на известията по Закона за електронните известия.
„ Предлага се понижение на таксите по Тарифата приблизително над 40%, като част от претекстовете за това са: поощряване на инвестициите; стимулиране на иновациите; обезпечаване на условия за въвеждане на ново потомство мобилни мрежи (5G) и така нататък Поради същите аргументи мобилните оператори следва да индексират цените на услугите си, да вземем за пример Йеттел с 15,3% “, написа проф. Ковачева, съобщи морето.нет.

Тя обръща внимание, че в случай че бъде признато решение на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата, мобилните оператори ще получат нова поддръжка от държавата чрез понижение на таксите. Омбудсманът обаче акцентира, че в това време през цялата 2022 година телекомите са получавали държавна помощ и под формата на обезщетения за цените на тока, която ще продължат да получават и през тази година.
„ На практика държавата оказва финансова поддръжка на тези мощни компании за изпълнение на отговорностите им. За втора поредна година Йеттел и Виваком оповестиха, че ще индексират цените си. На този стадий, даже и на съвещанието на Комисията по икономическа политика и нововъведения на 26.01.2023 година в Народното събрание, не показаха съответни стопански данни и аргументация за нуждата от повишение на цените на мобилните услуги “, подчертава националният публичен бранител.
Диана Ковачева акцентира, че клиентите на тези мобилни оператори ще бъдат принудени да заплащат увеличените цени без право да предоговорят изискванията по договорите си в посока по-ниски цени, както и без опция да приключват договорите си без неустойки.
„ Това смятам категорично за незаслужено, правата на жителите не са предпазени в задоволителна степен, няма равнопоставеност сред договарящите се страни - клиентите на мобилните оператори не могат да въздействат на наличието на договорите. Съгласно член 3, т. 2 от Директива 93/13/ЕИО на Съвета от 5 април 1993 година по отношение на неравноправните клаузи в потребителските контракти: „ Не се смята за самостоятелно контрактувана уговорка, която е формирана авансово и затова потребителят не е имал опция да въздейства на нейното наличие, по-специално по отношение на контракти с общи условия “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева осведоми още, че вече се е обърнала и към заместител министър-председателя и министър на превоза и известията, както и към ръководителя на Комисията за контролиране на известията за мнение по отношение на нуждата от изменение на таксите по Тарифата на мобилните оператори на фона на следващото идно нарастване на мобилните услуги.

„ Във време на рецесии и висока инфлация е належащо да бъде оказана поддръжка и отбрана на българските жители, като бъдат подхванати съответни, незабавни ограничения, за да не се покачат цените на мобилните услуги. Смятам, че когато страната дава финансови обезщетения на бизнеса, против това би трябвало да има условия за осъществяване от тяхна страна на съответна обществена и икономическа политика “, безапелационна е Диана Ковачева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР