Омбудсманът Диана Ковачева подкрепи родители да отпадне 50-процентовото условие за

...
Омбудсманът Диана Ковачева подкрепи родители да отпадне 50-процентовото условие за
Коментари Харесай

Ковачева: Децата, които още учат в електронна среда, са дискриминирани

Омбудсманът Диана Ковачева поддържа родители да отпадне 50-процентовото изискване за връщане в клас. Тя изпрати рекомендация до министрите на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров и на образованието акад. Н иколай Денков, в която сигнализира, че в институцията не престават да идват ежедневно голям брой тъжби от родители , възпитаници и педагогичен експерти, с искане учениците от V до XII клас също да се завърнат присъствено в учебно заведение.

В жалбите и сигналите до омбудсмана родители упорстват да отпадне условието за 50% наличие на възпитаници в клас, с цел да се реализира присъствено образование. Те оферират децата, които желаят да се образоват присъствено и дават отговор на изискванията, заложени в регламента за възобновяване на присъствения учебен развой, да имат опция да го създадат, без значение какъв е техният брой. В този дух са и множеството тъжби на родители, чиито деца са имунизирани или преболедували, които стачкуват, че правата на техните деца са нарушени, тъй като те нямат достъп до присъствено образование, изяснява Ковачева.

Тя обръща внимание на обстоятелството, че родителите са възмутени от продължаващото към този момент трета година онлайн образование и акцентират, че 78% от времето през последните три години децата им са прекарали в онлайн образование. Омбудсманът подчертава върху обстоятелството, че заплащането на тестванията от родителите или от учебните бюджети е недопустимо за тях и се явява спънка за обезпечаването на еднакъв достъп до обучение. Допълва още, че има учебни заведения, в които се предлага на родителите да заплащат по 12 лева седмично за тестванията на едно дете и показва, че това би коствало близо 100 лева месечно на фамилния бюджет при две деца.
 В София над 3200 от огромните възпитаници се върнаха в клас
В София над 3200 от огромните възпитаници се върнаха в клас

През предходната седмица в клас без тестване са се върнали и 5274 деца до IV клас

Диана Ковачева е безапелационна в позицията си, подкрепена от множеството тъжби и сигнали на жители до омбудсмана , както и от самостоятелния мониторинг на експертни мнения и отзиви на цивилен правозащитни и наставнически организации, че в обществото няма единодушие за закупуване на проби от страна на родителите или на учебните заведения, каквато процедура бе основана към сегашния миг в някои общински учебни заведения.

Според нея са нужни решения, с които децата да бъдат върнати в учебно заведение допустимо най-бързо, като се обезпечат идентични права на всички български възпитаници, с цел да не се задълбочават просветителните неравенства и рецесия, тъй като всеки задочен ден за децата е загубен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР