Омбудсманът Диана Ковачева отново изпрати писмо до вицепремиера по еврофондовете

...
Омбудсманът Диана Ковачева отново изпрати писмо до вицепремиера по еврофондовете
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от Асен Василев компенсации за всички битови потребители на природен газ

Омбудсманът Диана Ковачева още веднъж изпрати писмо до вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и до министъра на енергетиката Александър Николов, в което ги алармира, че до институцията не престават да постъпват тъжби от жители по Програмата за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни сдружения, които употребяват като главно гориво природен газ.

След като при започване на март омбудсманът изиска нарастване на обезщетенията за битовите консуматори на синьото гориво, този път тя осведоми, че стотици клиенти на топлинна сила, създадена от природен газ, са изключени безпричинно от Програмата за компенсиране, която планува подкрепяне с закрепена сума на един мегаватчас, единствено тъй като са клиенти на търговски сдружения, които създават топлоенергия посредством общ газов казан в постройка – етажна благосъстоятелност.

„ Поради дребните генериращи мощности на тези производители, законодателят им е дал право да работят, без да бъдат лицензирани от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Такива сдружения са да вземем за пример „ Компания за енергиен мениджмънт “ ЕООД (с 1 422 клиенти) и „ Термо Плюс “ ООД “, показва омбудсманът и добавя, че по Закона за енергетиката прилаганите от тях цени за доставяне с топлинна сила не подлежат на контролиране от КЕВР.

Диана Ковачева акцентира, че потребителите на сила от дребни газови котли не са предпазени от мораториума върху контролираните цени на електрическата сила, топлинната сила и питейната вода, признат от 47-ото Народно заседание, само че остават и отвън обсега на приложение на Програмата за компенсиране.

Затова омбудсманът упорства за допълнение на Програмата за компенсиране, утвърдена с РМС № 31/2022 година и променена с РМС № 93/2022 година, с цел да бъдат равнопоставени всички битови клиенти, които употребяват топлинна сила от главно гориво природен газ.

„ Смятам за заслужено и неотложно битовите клиенти на топлинна сила от природен газ, доставена от дребни производители, да получат поддръжка от страната по отношение на рисково високите цени на горивото, със задна дата – от м. декември 2021 година “, заключва публичният бранител.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР