Омбудсманът Диана Ковачева настоява дванайсетокласниците да могат да се явяват

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява дванайсетокласниците да могат да се явяват
Коментари Харесай

Възможност зрелостниците да се явят повторно на матурите, предлага омбудсманът

Омбудсманът Диана Ковачева упорства дванайсетокласниците да могат да се явяват наново на държавните зрелостни изпити, заяви пресцентърът на омбудсмана. Тя е внесла до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и членовете на Комисията по образованието и науката съответното законодателно предложение.

Оценките от изпитите са вход за доста университети в страната и съгласно Ковачева би трябвало да има втори късмет на зрелостниците за явяване на матура, в случай че оценката, която са получили на първата, не ги удовлетворява.

Промяната планува опция зрелостниците да се явят еднократно на втори изпит в границите на една година след явяването на първата матура. Ако втората оценка е по-висока, ще се издава уверение.

 Оценките от матурата по български език и литература - най-ниски за последните пет години Оценките от матурата по български език и литература - най-ниски за последните пет години

В края на ноември Ковачева внесе такова предложение в 48-ото Народно заседание, което получи утвърждението на отрасловата комисия на първо четене, само че времето не стигна до окончателното му приемане. Омбудсманът предлага промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, свързани с полагане на държавните зрелостни изпити.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР