Омбудсманът Диана Ковачева настоява държавата да поеме разходите по смяната

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява държавата да поеме разходите по смяната
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява държава да плаща за смяната на електромерите и водомерите

Омбудсманът Диана Ковачева упорства страната да поеме разноските по промяната на водомерите и електромерите на семействата. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Тя е сезирала министъра на енергетиката Румен Радев поради множеството тъжби и сигнали към институцията от жители, битови клиенти на топлофикационните сдружения, на които им се постанова по силата на европейското и на българското законодателство да отделят огромен финансов запас, с цел да си купят водомери и топломери с отдалечено отчитане.

Ковачева показва, че разходите за промяна на един апарат за електронно отчитане са в размер на най-малко 50 лв.. Омбудсманът прецизира, че за водомер даже надвишават 100 лв.. Поради тази причина тя упорства страната незабавно да изготви финансов инструмент за обективна поддръжка на повече от 570 семейства на централно топлоснабдяване, тъй като най-късно до 1 януари 2027 година те би трябвало да слагат по-скъпите уреди за отдалечено отчитане на топлинна сила.

Омбудсманът акцентира, че тези спомагателни разноски за семействата пораждат на фона на рекордно високите контролирани цени на топлинната сила, които битовите клиенти на топлофикациите заплащат през сегашния ценови интервал.

По думите й преминаването от уреди с образно отчитане към уреди с отдалечено отчитане ще коства на битовите клиенти над 100 млн. лева за интервала 2021-2026 година, тъй като на подмяна подлежат общо към 1,276 млн. радиаторни разпределителя и към 660 хиляди самостоятелни водомера за топла вода.

Диана Ковачева е предложила разнообразни разновидности за обективна поддръжка. Един от тях е финансовата отплата да бъде в размер на избрана част - % от общия разход, който всеки битов клиент на топлопреносно дружество прави за преоборудването на парцела си със средства за дялово систематизиране на топлинната сила с отдалечено отчитане. А при положение на мощна дребнавост на ресурса за поддръжка тя предлага като вероятен и методът, при който страната да компенсира в цялостен размер единствено разноските за преоборудването с отдалечени уреди, направени от жители, които имат право на обществена помощ по член 2, алинея 3 от Закона за общественото подкрепяне.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР