Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния вицепремиер и социален

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до служебния вицепремиер и социален
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Системата на социалното подпомагане има спешна нужда от реорганизация


Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до служебния вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров . То е по отношение на Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-07-5 от 2008 година на МТСП за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление, оповестен за публично разискване със период до 1 юни т.г. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

По думите й са нужни цялостна политика, работещи ограничения, интегриран метод за решение на проблемите в областта на общественото подкрепяне, с нова философия, цели и правила. Според Ковачева системата на общественото подкрепяне има незабавна потребност от метаморфоза, която да докара до по-ефективно потребление на обществените средства.

Омбудсманът акцентира, че новата редакция на алинея 4 планува диференцираният приход за отопление да се дефинира от основата за подкрепяне, чийто месечен размер е 30 % от линията на беднотия за съответната година, поправена със съответния % за групата, към която принадлежи лицето. Обособени са пет групи с лица в уязвимо състояние, като главните категории са: живеещите сами, бременните, децата до 18 години и родителите, които отглеждат сами децата си, както и съжителстващи лица.

Ковачева показва терзание, че в плана за Наредба не са изведени категорично други категории уязвими жители, които са част от настоящата редакция на Наредба № РД-07-5 от 2008 година - като възрастните и хората с увреждания. По думите й не излиза наяве дали правоимащите групи лица, посочени в точки от 15 до 17, резервират правата си и в новия план.

Според нея поради влошеното си положение, хората с увреждания имат характерни потребности и потребност от спомагателна обществена поддръжка , тъй като тяхното финансово положение е повлияно от по-високия риск от беднотия и безработица, както и от забележителните разноски, които е належащо да правят за компенсиране на дефицитите и превъзмогване на съществуващите бариери при взаимоотношението със заобикалящата ги среда.

" Необходимостта от съответна помощ е обусловена и от условията на интернационалните правозащитни актове, по които страната ни е страна - като Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания и Хартата на главните права на Европейския съюз, показва още Диана Ковачева.
 Омбудсманът сигнализира, че новият устав за ТЕЛК оставя нерешени проблеми
Омбудсманът сигнализира, че новият устав за ТЕЛК оставя нерешени проблеми

Диана Ковачева изпрати мнение до служебния здравен министър Асен Меджидиев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР