Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на Народното събрание

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на Народното събрание
Коментари Харесай

Промени за отпуските поставят родители в неравностойно положение

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и депутатите от Комисията по труда и обществената политика по отношение на новия текст от Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда (КТ), който регламентира самостоятелно право на отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), с право на парично обезщетение от държавното публично обезпечаване.

Омбудсманът акцентира, че с новия текст в КТ се вкарват условията на Директива 2019/1158/ЕС за възстановяване на опциите за съвместяване на трудовите и фамилните отговорности. Директивата предизвиква държавите-членки да дават правото на наставнически отпуск на всички служащи, които имат наставнически отговорности в сходство с националните правни системи, без да основава ограничавания.

„ Целите на отпуска, очакван в Директивата и транспонирани в член 164в от КТ, са две - родителите да вземат участие равностойно в развъждането на детето и бащите да бъдат насърчени да поставят грижи за децата, за майките да имат опция да се върнат на работа.

В Директивата се показва, че изследванията демонстрират, че в държавите-членки, които дават забележителна част от родителския отпуск на бащите и по време на този отпуск дават на служащия възнаграждение или обезщетение, с релативно висок коефициент на заменяне на прихода, се следи по-висок дял на прилагане на отпуска от бащите и позитивна наклонност в каузи на претовареност на майките. В този смисъл условията на Директивата са спазени, като отпускът е регламентиран в законопроекта като независим, предопределен за прилагане единствено и само за бащата и осиновителя, без опция да се трансферира на майката или на различен член на фамилията “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обаче показва, че с по този начин оферти текст в законопроекта е въведено и ограничаване за използването на отпуска в член 164в от КТ. т.е. правото на прилагане е сложено според от използването, от страна на бащата, на други отпуски, трансферирани му от майката. Това са отпуските по член 163, алинея 10, чл.164, ал.3, чл.164б, ал.2 и 5 и член 167, ал.1 от КТ.

„ Тези ограничавания за използването на отпуска опонират на концепцията на Директивата да се увеличи каузи на претовареност на майките посредством по-активно ангажиране на бащите в развъждането на децата “, безапелационна е Диана Ковачева.

Тя акцентира, че в Кодекса на труда не трябва да се основава спънка пред самостоятелното право на отпуск за развъждане на дете до 8-години от бащата (осиновителя), тъй като и Директивата не изисква да бъде направено сходно ограничаване.

„ В случай, че условието остане, считам, че следва в Преходна наредба на Кодекса на труда да бъде регламентирано по какъв начин ще се употребява това право на отпуск при заварените случаи. От по този начин препоръчаните текстове не излиза наяве по какъв начин родителите на деца под 8-годишна възраст, които са се възползвали от опцията за прекачване на цитираните отпуски, преди влизането в действие на новата наредба, ще могат да употребяват отпуск по член 164в от КТ “, показва още омбудсманът.
 istock istock
Диана Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че при по този начин препоръчаните текстове, без преходна наредба, която да уреди заварените случаи, бащите ще бъдат лишени от правото на избор във връзка с използването на отпуск от бащата (осиновителя) авансово, преди нормата да е влезнала в действие.
„ Те ще изгубят изначално правото си да преценят дали да се съгласят да им бъде трансфериран отпуск от страна на майката или не, предвид на новата опция да употребяват на лично съображение отпускът по член 164в от КТ. При тази редакция на текста новата наредба ще бъде използвана единствено за родителите, които, преди влизането в действие на Закона, не са се възползвали от опцията за прекачване на отпуск от майката на бащата “, акцентира публичният бранител.

Проф. Ковачева подчертава също и че в случай че въпросът за прилагане на новия отпуск от заварените случаи не бъде решен по обективен метод, то Кодексът на труда като сложи родителите на деца до 8-годишна възраст в неравностойно състояние, ще докара до нарушаване на Закона за отбрана от дискриминация.
 „ На процедура някои родители ще могат да употребяват отпуск в размер на 2 години от страна на майката и 2 месеца, употребени от бащата, без значение дали майката е употребила или трансферирала самостоятелното си право на отпуск на различен член от фамилията, като се изключи бащата.

Дават отпуск за дете, върнато от учебно заведение

В другия случай, в случай че цитираното право на майката е трансферирано на бащата, то общо платения отпуск, който двамата родители ще употребяват за развъждане на детето ще е с два месеца по малко, защото бащата (осиновителя) ще изгуби правото да употребява независимо своите два месеца заплатен отпуск “, написа още омбудсманът.

Ковачева показва и друга неизясненост, която ще породи усложнения при използването на новоприетите текстове от двете страни на трудовото правно отношение, в това число и от съдилищата, в случай че въпросът бъде отвеян пред тях. Това е казусът за контрола на потребления отпуск за интервал от два месеца, по отношение на това колко дни се съдържат в отпуска с дълготрайност от два месеца.
 istock istock
„ Този въпрос ще поражда, когато отпуска се употребява от служащия и служителя на части - в дни, а не в месеци. Предложеният текст, регламентиращ отпуска за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), в член 164в, алинея 3 от Законопроекта дава опция отпускът от 2 месеца да се употребява едновременно или на части. Така ще се сътвори усложнения при броенето на периода, както от страна на служащите и чиновниците, по този начин и от работодателите, което може да докара до ощетяване на служащите, имайки поради че отпускът е регламентиран в месеци, а на служащите е обещано правото да го употребяват и в календарни дни “, показва омбудсманът.

В умозаключение проф. Ковачева предлага срокът на отпуска да бъде регламентиран в работни дни, който служащият и служителят ще могат да употребяват едновременно или на части, за което ще им се заплаща обезщетение.
„ Така ще има изясненост за количеството дни, които служащият ще употребява, без значение дали ги употребява едновременно или на части, при изискванията на член 164в от Кодекса на труда “, добавя публичният бранител.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР