Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министър-председателя Николай Денков, в

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до министър-председателя Николай Денков, в
Коментари Харесай

Омбудсманът предупреди: Новият орган за борба с домашното насилие няма да е ефективен

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до министър-председателя Николай Денков, в което показва несъгласието си по отношение на по този начин оповестения на уеб страницата за публични съвещания Проект за приемане на Правилник за устройството, организацията и активността на Националния съвет за отбрана от домашното принуждение . Подзаконовият нормативен акт планува обособяването на отдел „ Закрила на уязвими групи и взаимоотношение с гражданско общество “, който ще извършва функционалностите на Секретариат на Националния съвет за отбрана от домашното принуждение.

В мнението си проф. Ковачева упорства за основаването на независима конструкция , която да бъде ангажирана с административно-техническото, организационното, експертното, финансовото обслужване и подкрепяне осъществяването на функционалностите на Националния съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение .

Тя е безапелационна, че с предложенията в Постановление на Министерски съвет не се покрива заложената законова цел за независима държавна политика в региона на домашното принуждение и акцентира, че е нецелесъобразно смесването на области, които имат своите лични специфики и са разнообразни от тематиката за домашното принуждение.

„ Не намирам за уместно, когато се чака страната да вложи нужните запаси за битката с домашното принуждение и да има независима политика в тази област, да се обособи секретариат, който ще има и други функционалности в области, разнообразни от домашното принуждение. Прави усещане, че даже и в наименованието на отдела отсъства тематиката за домашното принуждение. Още повече, че секретар на Националния съвет ще е шеф на отдел „ Закрила на уязвими групи и взаимоотношение с гражданско общество “, който ще е секретар и на още два съвета в напълно друга по естеството си от домашното принуждение област. За ефикасната работа в областта на домашното принуждение се изискват експертни и характерни знания в предварителната защита и отбраната от домашното принуждение, което допуска в структурата да работят специалисти с висока експертиза в тази област “ , написа публичният бранител.

Проф. Ковачева акцентира още, че като омбудсман неведнъж е упорствала за предприемането на решителни ограничения за битка с домашното принуждение , в това число и на законодателно равнище. Обръща внимание, че при разискване на законопроектите, категорично е посочвала като забележителна празнина неналичието на народен орган у нас, който да бъде виновен за формулирането, използването и оценката на политиките и координацията на дейностите на органите по предварителна защита и противопоставяне на домашното принуждение .

„ В хода на разискванията на измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение поддържах законодателните оферти за основаването му, защото е несъмнено, че предварителната защита и отбраната на потърпевшите от домашното принуждение, координацията на органите, основаването и оценката на политиките в тази сфера, би трябвало да бъде целенасочена държавна политика “ , добавя публичният бранител.

По тази причина тя не поддържа по този начин оферти план, който не дава отговор на поставените цели, а точно – основаването на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение , който е профилиран непрекъснато настоящ групов и съвещателен орган за реализиране на държавната политика по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение посредством съгласуваност, наблюдаване и оценка на политиките и ограниченията за попречване и отбрана от домашното принуждение.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР