Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до комисиите в Народното събрание

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до комисиите в Народното събрание
Коментари Харесай

Омбудсманът: При замразен бюджет има опасност от липса на адекватна защита за хората от уязвимите групи

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати мнение до комисиите в Народното събрание по импортирания от Министерски съвет Законопроект за продължение действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година и Закона за бюджета на националната здравноосигурителна каса за 2022 година

Становището на омбудсмана е основано на жалбите и проблемите на жителите до институцията.

„ Тъй като най-важният аспект на бюджета е общественият, изключително в обстановка на непрестанно възходяща инфлация, обръщам внимание на първо време на правата на пенсионерите като една от най-уязвимите групи жители, както и на другите заплащания със обществен темперамент ", написа омбудсманът.

Диана Ковачева акцентира, че възрастните хора срещат съществени проблеми главно поради размера на преизчисляване и осъвременяване на пенсиите им.

Тя подчертава върху разминаването сред упованията на жителите за възстановяване на техния живот и действителното преизчисляване на пенсиите им от 1 октомври 2022 година Посочва, че недоволствата до омбудсмана са главно поради коефициента, който варира от 1 до 1.35 и с който бяха преизчислени пенсиите. Така се стигна до обстановката, в която от 1 октомври т.г. всички пенсии от трудова активност се преизчислиха, само че единствено към 1/3 от пенсионерите у нас действително получиха по-висок размер на персоналните пенсии.

„ В поддръжка на настояването за заслужен живот на една от най-засегнатите групи от българското общество - пенсионерите, смятам, че единственият метод това да стане, без да има ощетени от едно бъдещо преизчисляване, е пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2020 година да се преизчислят от 1 януари 2023 година, като самостоятелният коефициент на всяко лице се умножи по средномесечния застрахователен приход за страната за 2021 година, след което размерът на пенсията се дефинира при изискванията и по реда на член 70, 75 и 79 от Кодекса за обществено обезпечаване ", безапелационна е Диана Ковачева.

Тя акцентира още, че при неналичието на настоящ бюджет, няма действителна опция нужните средства, да бъдат съответно разпределени за възстановяване на живота на уязвимите групи от обществото, и то в миг на непрестанно растящата инфлация, която се отразява освен на пенсионерите, само че и на всички работещи в частния и държавния бранш.

В мнението си омбудсманът изброява няколко цели, които няма да бъдат реализирани с предлагането за продължение действието на разпореждания от трите закона за бюджета.
Посочва, че след нарастването на линията на беднотия в България на 504 лв. от 1 януари 2023 година голяма част от пенсионерите ще получават пенсии под тази линия.

Подчертава, че с този бюджет няма да може да се предложи вид за съответно на инфлацията осъвременяване на пенсиите по член 100 от КСО от 1 юли 2023 година, както и че няма да може да се преизчислят пенсиите, тъй че да не остане пенсионер с приход под прага на беднотия.

„ За поредна година без решение ще остане казусът при използването на член 102, алинея 2 от Кодекса за обществено обезпечаване. Това значи, че и през 2023 година, служебно преизчисляване на пенсиите ще се прави от първо число на месец април, а не от началото на годината и по този начин пенсионерите още веднъж няма да получат нарастване в пенсиите си за четири месеца на годината. Увеличението им ще е единствено за интервала от месец май до декември на съответната година ", написа публичният бранител.

Обръща внимание, че няма да може да бъде обновен дневният най-малък и оптимален размер на компенсацията за безработица. Остават неосъвременени и размирите на паричното обезщетение за развъждане на дете до 2-годишна възраст и на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), както и средномесечният приход и размерите на месечните и еднократните помощи по Закона за фамилни помощи за деца. Посочва още, че не е планувано нарастване и на други нормативно избрани заплащания.
По отношение на Закона за бюджета на националната здравноосигурителна каса за 2022 година, омбудсманът показва безпокойствие, че се резервира практиката за лимитиране на активността на лечебните заведения, с произлизащите от това нарушено право на навременен достъп на пациентите до експерти и медико-диагностични действия, както и върху невъзможността за повишение равнището на възнаграждение от НЗОК и възнаграждение за нови действия, лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели.

Проф. Ковачева акцентира, че във време на растящата инфлация са нужни дейности за приемане на бюджети, които да разрешават на хората да покриват своите потребности и отговорности към страната.
„ С цел гарантиране на правото на хората с трайни увреждания на обективна месечна финансова поддръжка бих желала да обърна още веднъж внимание върху несправедливото групиране на имащите право на финансова поддръжка по член 70 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ). Смятам, че е належащо да бъдат подхванати дейности за промени и допълнения в член 70, т. 5 от ЗХУ, като към получаващите обществена пенсия за неработоспособност се прибавят и хората с пенсия за военна неработоспособност или наследствена пенсия, също с право на непозната помощ ", акцентира публичният бранител.

Диана Ковачева подчертава още, че хората с над 90 на 100 степен на увреждане, с избрана непозната помощ, които получават пенсия за военна неработоспособност, са пропуснати при експлицитното изброяване в член 70, т. 4 и 5. Акцентира, че те са включени в т. 3 и получават единствено 25% от линията на беднотия (общата група).

„ Става въпрос за към 160 военноинвалиди, които получават близка до размера на обществената пенсия за неработоспособност военноинвалидна пенсия и са ощетявани ежемесечно с повече от 130 лева Това са жители, които са изпълнявали военния си дълг към страната. До 2006 година военната работа беше наложителна за всички наборници, като само по изключение - поради избрани здравословни проблеми, младите български мъже бяха освобождавани от казарма ", написа омбудсманът.

Проф. Ковачева добавя в мнението си, че по подобен метод стои въпросът за хората с увреждания, които са със обществена пенсия за неработоспособност, само че заради гибел на родител получават вместо това наследствена пенсия и са пропуснати при експлицитното изброяване в член 70, т. 4 и 5.

„ КСО планува опция за избор на по-благоприятния вид на пенсиите, което хората с увреждания са създали и са избрали наследствена пенсия, вместо обществена пенсия за неработоспособност (въпреки че разликата е незначителна - няколко лв. на месец). КСО обаче не дава опция за отричане от по-благоприятната пенсия и връщане към остарялата пенсия. Поради тази причина хората с увреждания, които получават пенсия за военна неработоспособност или наследствена пенсия, попадат в общата група на хората с увреждания с над 90 на 100 степен на увреждане и получават финансова поддръжка в по-нисък размер (чл. 70, т. 3), написа още Диана Ковачева.

Тя показва убеденост, че с изключение на направените съответни оферти, ще бъдат разисквани и механизми за въвеждане на обективен размер на месечната финансова поддръжка на хората с увреждания с право на непозната помощ, които получават пенсия за застрахователен стаж и възраст.

„ Добре е да бъдат премислени благоприятни условия за поддръжка и на хората с увреждания с избрани от 71 до 90 на 100 степен на увреждане, които са получавали по едно и също време месечни добавки за обществена интеграция по анулирания Закон за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ) и така наречен " четвъртинка " обществена пенсия за неработоспособност. Определената месечна финансова поддръжка в размер от 15 на 100 от линията на бедността не довежда до нарастване на отпусканата им до 31 декември 2018 година поддръжка ", показва публичният бранител.
В мнението си Диана Ковачева припомня още, че не е въведен механизъм за актуализиране на данъчните облекчения за хората с увреждания по член 18 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица, чиито размер не е променян от 2008 година Обръща внимание, че по казуса към този момент е изпратила съответно законодателно предложение до Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Друг проблем, който слага Ковачева на вниманието на народните представители, е за размера на издръжката, изплащана от страната, когато наказан родител не извършва задължението си.
„ Все по-често към омбудсмана се обръщат родители, които отглеждат децата си без финансовата поддръжка от другия родител, макар, че последният е наказан с влезнало в действие правосъдно решение да заплаща ежемесечно в интерес на детето си избрана сума за неговата прехрана. Съгласно член 65 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година оптималният размер на присъдената прехрана, която се изплаща от страната е 90 лева Гражданите показват, че избраната сума е извънредно незадоволителна, с цел да се обезпечи посрещането на базовите потребности на децата и обезпечаването на естествен живот, който би трябвало да подсигуряваме на всяко дете ", написа Диана Ковачева.

Тя отбелязва, че за отбрана на правата на децата, които не получават прехрана от родител, е призната наредба - член 152, алинея 1 от Семейния кодекс (СК). Според тази норма страната изплаща присъдената прехрана за сметка на неизправния дебитор в размер, избран в правосъдното решение, само че не повече от оптималния размер, определян годишно със Закона за държавния бюджет на Република България. Така избраният размер е доста по-нисък от минимално избрания размер на издръжката, който според член 142, алинея 2 от Семеен кодекс минималната прехрана на едно дете е еднакъв на 1/4 от размера на минималната работна заплата, която все още е 710 лева

„ Дори и с последното нарастване на сумата в размер на 90 лева е извънредно незадоволителна и не кореспондира с наредбата на Семеен кодекс и с концепцията, която е вложил законодателят за отбрана на най-хубавия интерес на детето. В Конституцията на Република България категорично е прокламирано, че децата са под закрилата на страната и обществото (чл. 14), което значи, че страната и обществото дължат отбрана на правата на децата, изключително на тези, които са в уязвима обстановка. Най-добрите ползи на детето според член 3, § 1 от Конвенцията за правата на детето са първостепенно основание във всички дейности, отнасящи се до децата, а член 27 задължава страните - страни по същата спогодба, да подсигуряват правото на всяко дете на витален стандарт, подобаващ на потребностите на неговото физическо, умствено, духовно, морално и обществено развиване ", заключва омбудсманът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР