Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния и образователния министър

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния и образователния министър
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева подкрепи родителите срещу онлайн обучението

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до здравния и просветителния министър по отношение на въведените нови противоепидемични ограничения на територията на страната и прекосяването за трета поредна година на учащи и студенти към онлайн образование.

Повод за рекомендацията е огромното публично неодобрение и десетките сигнали до институцията на публичния медиатор, в които жителите са безапелационни, че отдалеченото образование ще докара до просветителна рецесия, тъй като е посочило доста дефицити, изключително за най-малките - учениците от I до IV клас.

" Искането на жителите към институциите, имащи отношение към въвеждането на противоепидемичните ограничения, е да се направи всичко допустимо учениците от I до IV клас да продължат присъствено образованието си. Те упорстват да се вкарат безвъзмездни щадящи децата проби, като да вземем за пример бързите проби със слюнка, каквато е практиката в някои европейски страни, с цел да се ревизира дали са здрави и да продължат в присъствена форма на образование “, написа омбудсманът на двамата министри.

Диана Ковачева обръща внимание на обстоятелството, че онлайн образованието е пагубно за децата от I и II клас, тъй като попречва опцията им да усвояват базови умения, а също така ги лишава от пълноценно другарство с връстниците и учителите.

" Според педагози онлайн образованието е стигнало своя лимит и би трябвало да се направи всичко допустимо децата да продължат присъственото си образование “, акцентира доцент Ковачева.

Тя подчертава още, че родителите са мощно разочаровани от незабавното предписание децата им да преминат в отдалечена форма на образование, макар предлагането на министъра на образованието и науката Министерство на здравеопазването да удължи с два дни присъственото образование за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в общините с висока заболяемост. Това би дало опция на родителите на дребните възпитаници да разполагат с време, за образуване на грижата за децата си у дома по време на онлайн образованието им.

" Като народен омбудсман не мога да не отбележа паниката си, че от ден на ден данни от проучвания и разбори разкриват тревожна наклонност на смутена душeвност измежду учениците. Изследователите установяват, че равнищата на стрес, тревога и меланхолия се усилват измежду училите отдалечено възпитаници. Изолирането на децата от естествената образователна среда води до тревожна наклонност на смутена душeвност измежду тях, до утежняване на прочувственото им и психологично положение. Изследвания сочат, че над 35% от родителите одобряват, че психологичното здраве на техните деца е влошено, а повече от 90%, че децата им се усещат раздразнителни, самотни, тревожни и тъжни “, сигнализира още веднъж публичният бранител.

Другият проблем, на който омбудсманът обръща внимание в рекомендацията си, са сигналите на студенти, които недоволстват от въвеждането на така наречен " зелен документ “ като изискване за присъствено образование във висшите образователни заведения.

Доц. Диана Ковачева добавя, че и студентите упорстват за пролонгация - най-малко от един месец, с цел да имат време искащите от тях да си слагат ваксина, както и да се провеждат пунктове за имунизация на територията на университетите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР