Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на енергетиката

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на енергетиката
Коментари Харесай

Омбудсманът иска извънредна проверка на „Топлофикация София“

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър на енергетиката Росен Христов и ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, в която изиска изключителна инспекция на „ Топлофикация София “ ЕАД поради голословно високите сметки за парно, които получиха столичани за планирано ползване през април.

Гражданите се жалват, че фактурираните суми за този месец са по-високи, в сравнение с за типично зимните месеци декември 2022 година и януари 2023 година и желаят по-ефективен надзор от страна на способените държавни институции, за определяне на аргументите за образуването на ненадейно високите сметки, и ако бъдат открити неточности или нарушавания - за коригирането им.

„ Отчитам продължителността на даване на топлоснабдителната услуга в гр. София през м. април 2023 година, както и доста по-високите цени на топлинната сила за битовите клиенти в столицата в съпоставяне със същия интервал на 2022 година В същото време обръщам внимание, че потребителите нямат опция сами да извършат инспекция дали топлофикационното сдружение извършва всички свои отговорности по отношение на вярното установяване на термохидравличните режими за реализиране на минимални разноски при производството и преноса на топлинна сила до сградните съоръжения, както и по отношение на температурните режими, техническото положение, настройката и ръководството на абонатните станции, които обезпечават централното топлоснабдяване на съответните здания – етажна благосъстоятелност “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че „ Топлофикация София “ е разгласила на уеб страницата си на 9 май 2023 година данни за размера на създадената и подадена топлинна сила за м. април 2023 година, които демонстрират, че количеството създадена топлинна сила за м. април т.г., в размер на 353 370 MWh, е най-ниското количество от началото на годината до момента. За съпоставяне, данните за м. януари 2023 година демонстрират създадени 551 838 MWh, за м. февруари 2023 година - 528 684 MWh, за м. март - 440 128 MWh. Омбудсманът показва, че е напълно разбираемо упованието на всички битови клиенти на столичната топлофикация - прогнозните сметки за м. април да бъдат най-ниските от началото на годината.

„ Смятам за значимо да отбележа нормативното условие за поддържане на сходство сред подаваните количества топлинна сила и потребностите от топлинна сила в постройките - член 12 от Наредба № Е-РД-04-1/12.03.2020 година за топлоснабдяването и член 5 от Общите условия за продажба на топлинна сила за битови потребности от „ Топлофикация София “ ЕАД на клиенти в гр. София. В поддръжка на тези упования са и данните, оповестени от „ Топлофикация София “ ЕАД за средномесечната температура на атмосферния въздух, както следва: за м. януари 2023 година +3,9°C; за м. февруари 2023 година +3,2°C; за м. март 2023 година +7,1°C; за м. април 2023 година +9,0°C “, аргументира се публичният бранител с гледище за инспекция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР