Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до работодателите да спазват квотите

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до работодателите да спазват квотите
Коментари Харесай

Омбудсманът с препоръка до работодателите да спазват квотите за наемане на хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до работодателите да съблюдават квотите за наемане на жители в неравностойно състояние, а през днешния ден в 11.00 часа във връзка Международния ден на хората с увреждания в институцията ще бъде показана изложбата " И ние можем! ", проведена от Гражданска групировка " Родители в деяние ".

От кабинета на Ковачева оповестяват, че събитието е в поддръжка на правото на труд на младежи с интелектуални усложнения. Съорганизатори на събитието са представители на Съвета за наблюдаване - мониторингов орган по Конвенцията за правата на хората с увреждания, Фондация " Лумос България " и Фондация " Светът на Мария ".

Очаква се омбудмсанът да излезе със специфична рекомендация до най-големите работодателски организации да поддържат правото на труд на хората с увреждания. Анализът сочи, че макар законодателството, което регламентира квоти и обвързване за наемането им на работа, броят им е дребен, като работодателите даже избират да заплащат компенсационни такси, в сравнение с да поддържат жители в неравностойно състояние.

Поканени са министерствата на труда и обществената политика, на образованието и науката, кметът на София Йорданка Фандъкова, ДАЗД, УНИЦЕФ, цивилен организации, свързани със отбрана правата на децата и на хората с увреждания. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР