Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда исоциалната

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда исоциалната
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министъра на труда исоциалната политика Деница Сачева да бъдат подхванати незабавни ограничения за защитаправата на хората с увреждания и на жителите над 65 години, които от 1 януари 2020 година останаха без персонални асистенти.

Повод за рекомендацията на публичния медиатор е фактът, че от началотона тази година, хиляди нуждаещи се хора са без поддръжка и опция дапосрещнат ежедневните си потребности – да излизат от вкъщи си, да си осигурятнеобходимата храна и достъп до лекуване.

За казуса сигнализират и десетки жители, които ежедневно търсят съвещания по тематиката на „ горещата линия “на омбудсмана, както и в жалбите си до институцията, показват от пресцентъра на публичния бранител.

„ До 31 декември 2019 година хората с увреждания, които не попадаха в обхватана Закона за персоналната помощ, имаха опция да употребяват обществената услуга„ Личен помощник “, предоставяна от общините по силата на Постановление № 344на Министерския съвет от 2018 година за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2019 година и Постановление № 180 от 18 юли 2019 година заодобряване на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на труда исоциалната политика за 2019 година “, акцентира омбудсманът.

Доц. Ковачева обръща внимание, че досега услугите „ Личен помощник “ и „ Помощник – педагог “ се предоставяха и по Национална стратегия „ Асистентина хора с увреждания “, само че от 1 януари 2020 година трудовите контракти на личнитеасистенти са прекъснати.

Освен това липсва всякаква информация по какъв начинще бъде продължено даването на асистентска помощ.

По Закона за персоналната помощ хората с увреждания, които са с право начужда помощ, би трябвало да получат асистентска поддръжка след оценка наиндивидуалните им потребности.

От действието на закона до края на т.г. саизключени нуждаещите се, на които ТЕЛК/НЕЛК не им е определил използването наасистенти, като и тези, които нямат експертно решение. Затова омбудсманътнастоява за незабавни и незабавни дейности за разрешаването на този огроменпроблем. „ Липсата на опция за приемане на нужната асистентскаподкрепа лимитира правата на засегнатите жители и е в нарушаване направото на самостоятелен живот по член 19 от Конвенцията на Организация на обединените нации за правата нахората с увреждания.

Неосигуряването на подобаваща помощ се отразява инегативно върху работещите като персонални асистенти, които остават за неизвестенпериод без приходи “, подчертава публичният бранител.

Неосигуряването на достъп до персонален помощник е и тематика в дневния ред назаседанието на Съвета за наблюдаване – мониторингов орган, управляван отомбудсмана, който следи за спазването и използването на Конвенцията на Организация на обединените нации заправата на хората с увреждания. Заседанието ще се организира на 23 януари т.г. в институцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР