Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министър-председателя в оставка Кирил

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министър-председателя в оставка Кирил
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска компенсация за домакинствата заради високата цена на газа

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министър-председателя в оставка Кирил Петков и до енергийния министър в оставка Александър Николов, в която упорства страната да компенсира семействата на природен газ, оповестяват от пресцентъра на естествения бранител?

Причината е импортираното от " Булгаргаз " ЕАД заявление в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за невиждано огромно нарастване на контролираната цена на синьото гориво от 1 август 2022 година Съгласно оповестеното заявление цената на природния газ от публичния снабдител за м. август 2022 година следва да бъде 286,84 лева /мегаватчас или с 54,07% над настоящата сега цена в размер на 186,17 лева /мегаватчас.

Ковачева посочи, че декларираната от " Булгаргаз " ЕАД нова цена е два пъти по-висока от одобрената за месец юни 2022 година в размер на 141,76 лева /мегаватчас, която беше включена в прогнозите на КЕВР при определянето на контролираните цени на топлинната сила и на електрическата сила от високоефективното комбинирано произвеждане на сдруженията от бранш " Топлоснабдяване " за ценовия интервал от 01.07.2022 година до 30.06.2023 година ", написа публичният бранител.

Диана Ковачева упорства незабавно да се възобнови държавната Програмата за компенсиране на семействата по отношение на високите цени на природния газ.

" Категорично е мнението ми, че контролираните цени на електрическата сила, на топлата вода и на централното отопление към този момент трансферират лимита на обществената търпимост за голямото болшинство от потребителите, а поисканото невиждано повишаване на природния газ отива надалеч оттатък тази граница. Енергийните разноски на семействата нарастват взривообразно на фона на рекордно висока годишна инфлация в България, която през м. юни 2022 година възлиза на 16,9%, по данни на Националния статистически институт ", аргументира се омбудсманът.

Диана Ковачева предизвестява, че ескалацията на цените на природния газ заплашва опцията на хиляди български жители да посрещат свои съществени битови потребности.
 От
От " Булгаргаз " оферират 54% нарастване цената на газа за август

От КЕВР посочили със забавяне предложението
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР