Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до директора на РИОСВ –Смолян

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до директора на РИОСВ –Смолян
Коментари Харесай

Омбудсманът настоя РИОСВ – Смолян да каже има ли опасност за хората и екосистемата след замърсяването на р. Девинска

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда –Смолян Екатерина Гаджева във връзка спешното заустване на отпадни води в р. Девинска вследствие индустриалната активност на бутилиращото дружество „ Девин “ ЕАД и сигнал за всеобщо измиране на риба, най-вече пъстърва, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител. Проф. Ковачева изиска инспекция на предвижданите периоди за обявяване на резултатите от направените лабораторни проучвания за качеството на водата и породената смъртност на рибата. Омбудсманът упорства още за установяване на значимостта на въздействието, доколкото заустване в повърхностни води на отпадъчни води, с които се изпускат рискови субстанции, са действия, които могат да попаднат под ударите на Закона за отговорността за попречване и премахване на екологични вреди.

Общественият бранител показва, че след оповестена информация на 4 август т.г. на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян за осъществена инспекция по „ Сигнал за умряла риба и пяна в река Девинска “ проверяващите инспектори са открили спешно заустване на отпадъчни води в реката. Като посочената причина е замяна на помпи, в резултат на което отпадъчните води от активността на предприятието не се изпомпват до канализационната мрежа на град Девин.

„ Заустените отпадъчни води са от индустриалната активност на предприятието и с битово-фекален темперамент – от поддържането на санитарно-хигиенните условия в пространствата. Незабавно са подхванати ограничения за прекратяване на нерегламентираното заустване, като за допускането му против „ Девин “ ЕАД ще бъдат наложени  административно-наказателни ограничения “, написа на уеб страницата

Проф. Диана Ковачева е обезпокоена от изнесените данни пред медиите, че при инспекцията на място е открита доста превишена стойност по индикатора за дейната реакция (pH), в алкалния бранш. И макар, че е формирано административно-наказателно произвеждане, взети са ограничения за недопускане на наново приключване на води през същата тръба, реализира се непрекъснат надзор от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда и е стихотворец ангажимент за зарибяването на р. Девинска, Омбудсманът упорства в най-скоро време да стане ясно има ли заплаха за хората и екосистемата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР