Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до шефа на столичната топлофикация

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до шефа на столичната топлофикация
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска компенсации за всички от кв. „Бъкстон“, стояли без топла вода

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до шефа на столичната топлофикация Александър Александров поради множеството тъжби и сигнали от поданици на кв. „ Бъкстон “, в които хората се оплакват, че ненадейно и без предварителна информация са останали без топла вода на 12 юни т.г., а според информация, подадена от потребителския телефон на сдружението, това щяло да продължи чак до 7 юли 2023 година Така на процедура хората са сложени в патова обстановка да реагират на момента -  без битовото горещо водоснабдяване и то за цялостен месец.

Само за ден в институцията постъпиха над 100 жалби, с които възмутени жители алармират омбудсмана, че „ Топлофикация София “ ЕАД не ги е уведомила авансово за плановото прекъсване на топлоподаването в открития 15-дневен период. Подателите се жалват, че всички консуматори от засегнатия регион са разбрали, че няма да имат топла вода, чак откакто тя към този момент е била спряна на 12 юни 2023 година, а първите известия от сдружението за прекъсването са получени в средата на същия ден.

„ Гражданите декларират незадоволство от получените уточнения на чиновници, че известие за прекъсването на топлата вода е оповестено на уеб страницата на „ Топлофикация София “ ЕАД. От една страна те считат, че сдружението не е направило нужното, с цел да може информацията фактически да доближи до пострадалите клиенти. От друга страна потребителите нямат достъп до техническите данни по кое време в действителност „ Топлофикация София “ ЕАД е разгласило на своята страница в интернет известието за продължителния планов ремонт. Поради това пораждат подозрения, че известието може да е сложено на уеб страницата на сдружението със задна дата. Понастоящем то може да бъде открито на страницата в интернет на две труднодостъпни места “, написа омбудсманът до Александров.

Проф. Ковачева акцентира, че хората с съображение упорстват за инспекция, която да откри заради какви аргументи не са били осведомени навреме и по подобаващ метод за продължителното планово спиране на битовото горещо водоснабдяване в кв. „ Бъкстон “.

Тя упорства подаването на топла вода да бъде възобновено във допустимо най-кратък период преди 7 юли 2023 година, а пострадалите семейства да получат обективни обезщетения.

„ Съгласно настоящата нормативна уредба правото на информация е едно от главните права на потребителите на публични услуги. От друга страна според член 73, алинея 2 от Закона за енергетиката, операторите на топлопреносни мрежи са длъжни авансово да уведомят и клиентите за времето и продължителността на спирането или ограничението на снабдяването при осъществяване на ремонтни работи, оперативни превключвания, въвеждане в употреба на нови уреди и други сходни дейности, които подлежат на обмисляне “ написа омбудсманът.

 

Общественият бранител упорства сдружението да направи инспекция, която да обясни съответно на коя дата и в какъв брой часа известието за плановия ремонт на топлопреносните уреди в кв. „ Бъкстон “ е оповестено на уеб страницата на „ Топлофикация София “ ЕАД към информацията за реконструкцията на топлопреносната мрежа в жк „ Красно село “.

„ Очаквам Вашето мнение дали плановият ремонт с огромна дълготрайност от 4 седмици е бил оповестен от сдружението по подобаващ метод с оглед постигането на своевременна осведоменост на засегнатите хиляди консуматори. Очаквам и Вашето мнение дали в тази ситуация „ Топлофикация София “ ЕАД е изпълнило отговорностите си по член 73, алинея 2 от Закона за енергетиката и по член 5, т. 18 от ОУ “, безапелационна е проф. Диана Ковачева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР