Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Комисията за

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до председателя на Комисията за
Коментари Харесай

Омбудсманът: Защо КЕВР е одобрила общите условия на „Електрохолд Продажби“ без обсъждане

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, в което го пита за какво без публично разискване регулаторът е одобрил на 10 март общите условия за продажба на електрическа сила на „ Електрохолд Продажби “ ЕАД. Това оповестяват от пресцентъра на омбудсмана.
Омбудсманът акцентира, че към 20 март към момента не е поместена информация за това на интернет страницата на Комисията. Според нея това нарушава правилата за гласност и бистрота, които КЕВР следва да съблюдава.
Омбудсманът счита, че с извършената процедура по одобрение на общи условия не е спазен законът, тъй като не е извършено публично разискване по реда на Закона за енергетиката.
Според Ковачева не е спазено и условие от Закона за отбрана на потребителите, съгласно което Комисията за отбрана на потребителите би трябвало да излезе със мнение, в случай че се утвърждават общи условия на контракти с консуматори и следващи промени в тях. Държавният орган утвърждава общите условия на договорите с консуматори единствено в случай че Комисията за отбрана на потребителите утвърди предоставените ѝ общи условия и откакто реши, че те не съдържат неравноправни клаузи по смисъла на тази глава, написа публичният бранител.
На 16 март от „ Електрохолд Продажби “ разгласиха нови общи условия за продажба на електрическа сила по контролирани цени за битови клиенти. Новите общи условия на " Електрохолд Продажби " са утвърдени от Комисията за енергийно и водно контролиране и влизат в действие от 16 април 2023 година, показаха тогава от сдружението.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР