Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Нарушени права, мизерия и липса на медицинска грижа посочи докладът на омбудсмана за психиатрии, затвори, интернати и бежански центрове

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент разгласява Единадесетия годишен отчет на институцията от инспекциите в местата за отнемане от независимост през 2023 година, осъществени от Националния предпазен механизъм (НПМ). Това оповестиха от пресцентъра на омбудсмана. Механизмът следи, ревизира и прави оценка спазването на правата на индивида в затвори, арести, домове за медико-социални грижи за деца, центрове за настаняване от фамилен вид за деца, психиатрии, домове за възрастни с увреждания, психологични разстройства и деменция, центрове за мигранти и бежанци, и други, прецизираха от пресцентъра.

Екипът на Национален природонаучен музей е направил 50 инспекции в изброените места. Изпратени са общо 129 рекомендации до разнообразни държавни органи и е проследено предприемането на съответни ограничения за възстановяване на изискванията в местата за настаняване, задържане или изтърпяване на отнемане от независимост.

Наблюденията и изводите и през 2023 година не престават да установяват систематични проблеми, за които омбудсманът неведнъж е алармирал виновните институции, само че все пак действителни и съответни решения досега, на процедура няма. Трайно нерешени остават проблемите с недофинансирането и хроничния дефицит на фрагменти за обезпечаване на качествено здравно обслужване и здравни грижи за хората във всички категории от проверяваните обекти. Липсва бюджетно финансиране и за обществени действия в местата за изтърпяване на санкции – обществената работа и реинтеграция на лишените от независимост не престават да са под въпрос за доста от пандизите. 

В отчета се обобщава, че през последните две години омбудсманът подчертава върху тематиката за отбрана правата на хората с психологични болести. Отчита се, че в интервала 2022 година – 2023 година са осъществени общо 25 неочаквани инспекции в психиатрични заведения и центрове за резидентни обществени услуги. В интервала от 2019 година до 2022 година неведнъж виновните органи са предупреждавани за съществуването на хронични проблеми в държавните психиатрични лечебни заведения, установени са унизителни материални условия на живот, хронично недохранване на пациентите заради сбъркан модел на финансиране, неприятно качество на здравната грижа, липса на кадрово застраховане и устойчива политика за превъзмогването му, в това число липса на обществени услуги, които да спомогнат за реинтеграция на пациентите в държавни психиатрични лечебни заведения.

В тази връзка Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент упорства да бъдат подхванати редица незабавни ограничения за предотвратяването на всяка допустима форма на унизително третиране или изтезания. На първо място - да бъде обособено действието „ мъчение “ като независимо закононарушение, на последващо - да има практики за ефикасен надзор - прокуратурата да упражнява регулярен контрол при осъществяване на наказателните и други насилствени ограничения във всички държавни психиатрични лечебни заведения, тъй като те се водят места за отнемане от независимост, прецизираха от пресцентъра на институцията на омбудсмана. 

Омбудсманът предлага още да бъде осъвременена правната уредба на реда за използване на ограничения за краткотрайно физическо ограничение при пациенти с открити психологични разстройства и да бъде направен протокол за използване на насилствените ограничения „ имобилизация “ и „ изолираност “, в който ясно да бъде маркирано с каква дълготрайност и какъв брой постоянно могат да бъдат изолирани и закрепени (връзвани) пациентите за интервал от 24 часа, както и да се конкретизират основанията, при които се ползват тези ограничения.

Друг фокус в отчета на Национален природонаучен музей е обвързван с дефицити по отношение на правата на децата в спор със закона. Подчертава се, че е належащо приемането на национална политика и тактика за детско правораздаване с дълготраен небосвод. Допълва се, че и напъните на органите на властта би трябвало да бъдат ориентирани напълно към бързото закриване на институциите за деца в спор със закона и основаване на предпазена обществена система, която да включва мрежа от услуги - интегрирани услуги и възпитателни, психо-социални и защитни ограничения и механизми за поддръжка във връзка с тези деца.На 9 февруари от общественото министерство разпространиха данни на Агенцията за обществено подкрепяне за 2023 година, свързани с поддръжката на децата в риск и техните фамилии. Според данните съвсем два пъти повече деца в риск се отглеждат в фамилна среда, в сравнение с в обществени услуги. В фамилиите на близки и родственици са настанени към половината от децата, които се отглеждат отвън биологичното семейство. В две трети от случаите, по които обществените служащи са работили за предварителна защита на изоставянето, те са съумели да поддържат фамилиите, с цел да продължат да отглеждат децата си вкъщи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР