Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска от здравното министерство да се ускори издаването на ТЕЛК и НЕЛК

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати настойчива рекомендация до служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, в която упорства в къс период да бъде направен изчерпателен разбор на проблемите в работата на ТЕЛК/НЕЛК. Това оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Омбудсманът желае незабавни ограничения, с които да се форсира здравната експертиза на територията на цялата страна и да не се позволява спиране, което нарушава обществените права на хората с увреждания.

„ Бих желала да посоча също нуждата от усилване на контрола по отношение на съблюдаване на морално-етичните правила в отношението на членовете и техническия личен състав на комисиите към пациентите, включително по отношение на регламентиране на морално-етични правила за работещите в органите на здравната експертиза и засилен надзор върху тяхното съблюдаване от страна на работодатели и контролни органи “, безапелационна е Ковачева.

Поводът за написване на тези рекомендация са множеството тъжби поради зачестили случаи на закъснение на експертизата и/или определянето на по-нисък % тип и степен на увреждания и нужда от непозната помощ, изключително при деца. 

„ Анализът демонстрира, че макар признатите промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за превъзмогване на последствията, остана неуреден казусът със закъснение на експертизата на жители, чиито експертни решения изтичат след 30 юни 2022 година Предвид струпване на лица, подали заявки за преосвидетелстване, а също за първично освидетелстване и предстоящото закъснение на неговото осъществяване, тези жители са сложени в неравнопоставено състояние по отношение на обхванатите от наредбата на § 20а от Преходни и Заключителни разпореждания на закона. Гражданите, немалка част от които са деца, са лишени за избран интервал от опцията навреме да употребяват техни права, регламентирани в настоящото законодателство, от които незабавно се нуждаят “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева подчертава на последния, постъпил в институцията на омбудсмана, подобен случай за закъснение на здравна експертиза, касаещ дете с Аутизъм, при което на 1 ноември 2022 г изтича експертното решение. Неговата майка алармира, че още на 26 август 2022 година е подала нужните документи за преосвидетелстването му в Регионалната картотека на медицинските експертизи (РКМЕ), само че дата, избрана за явяването му пред ТЕЛК, е чак на 13 януари следващата година. Така за времето до постановяване на решението и влизането му в действие детето и неговата майка няма да употребяват обществените си права, в това число за персонален помощник на детето.

„ С схващане към проблемите, пред които са изправени органите на здравната експертиза, включително тяхната натовареност и непълнота на експерти, като омбудсман бих желала да обърна внимание, че те не оправдават забавянето на експертизата и нарушените права на хора с увреждания, изключително за децата с увреждания “, акцентира омбудсманът.

Ковачева напомня, че проблемите в активността на ТЕЛК и НЕЛК, в това число за закъснение на експертизата, са поставяни неведнъж от нея пред способените органи и институции, само че за жалост, макар признатите промени в законовата и подзаконовата нормативна уредба, която има отношение към здравната експертиза, към момента кадровият дефицит в ТЕЛК не е преодолян и макар огромната натовареност, не се разкриват нови комисии. 

„ Недостигът на експерти по педиатрия, които да вземат участие при експертизата, е измежду главните аргументи за закъснение освидетелстването и преосвидетелстването от ТЕЛК при деца до 16 години. Следва да се има поради, че в някои области на страната забавянето е доста и нерядко надминава година от подаване на документите. Забавянето на експертизата и невъзможността хората с увреждания, включително деца и техните родители, да употребяват навреме права, произлизащи от избран % трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, нарушава права на тази мощно уязвима група, която съгласно главния закон се намира под особената протекция на страната и обществото “, показва публичният бранител.

Омбудсманът обръща внимание на обстоятелството, че експертизата се забавя в случаите на обжалване, при които НЕЛК, от време на време неколкократно анулира и връща експертните решения на ТЕЛК за ново изговаряне. Така до постановяване на дефинитивно експертно решение и влизането му в действие жителите са лишени от опция да употребяват свои права.

„ Като омбудсман изрично считам, че сходни на описаните случаи на значително закъснение на произнасянето на органите на здравната експертиза са неприемливи и водят до фрапантно нарушение на права и ползи, регламентирани в редица интернационалните актове, към които страната ни се е включила “, написа Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.

Тя акцентира още, че буди паника отношението на комисиите към хората с увреждания и техните близки, както и деянията на жестоко и незаинтересовано отношение, за което оповестяват жителите и най-много родителите. 

„ Смятам, че е изцяло неприемливо хора с увреждания, включително деца, техните родители и близки да бъдат подлагани на унижаващо достолепието им отношение и дискриминация “, безапелационна е Ковачева. 

Тя обръща внимание и върху формалното осъществяване на експертизата, без обзор и задълбочено разглеждане на показаните медицински документи, което нерядко става причина за ощетяване на лицата и следващо обжалване на експертните решения на ТЕЛК пред НЕЛК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР