Омбудсманът Диана Ковачева алармира за множеството жалби от сдружения на

...
Омбудсманът Диана Ковачева алармира за множеството жалби от сдружения на
Коментари Харесай

Заляха омбудсмана с жалби за отхвърлени проекти за безплатно саниране

Омбудсманът Диана Ковачева сигнализира за множеството тъжби от сдружения на притежатели от разнообразни региони на цялата страна, както и от кметове на общини, свързани с проблемите по процедура BG-RRP-4.023 „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – стадий I “, по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Тя е сезирала министъра на районното развиване и благоустройството, ръководителите на парламентарните комисии - по районна политика, благоустройство и локално самоуправление, изпълнителните шефове на Агенцията за стабилно енергийно развиване и Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “.

Недоволството е поради недопускане до присъединяване в безвъзмездното саниране, макар изпълнените нужни условия, избрани в Насоките за кандидатстване по процедурата. Гражданите не са съгласни с оценките на оферти за осъществяване на инвестиция, които смятат за несправедливи. Те показват подозрение за обективността на обследването за енергийната успеваемост на кандидатстващите здания, във връзка с което не се упражнява надзор. Възразяват остро и против установения дисбаланс в утвърдените за саниране здания в общините, в някои от които няма утвърдена нито една постройка.

„ Независимо от положените основни старания и вложените не малко финансови средства (които ще изгубят при неучастие), с цел да изпълнят избраните критерии, жителите остават без достъп до безплатно присъединяване в процедурата “, написа омбудсманът.

От Камарата на енергийните инспектори в България също показват подозрения за манипулиране на класирането и упорстват за достъп до информация по отношение на заповедта за назначение на оценителната комисия, броя на оценителите и каква е тяхната подготвеност, както и за достъп до отчетите след приключването на оценителния развой.

Омбудсманът ползва и съответни тъжби от сдружения на притежателите на неодобрени за саниране здания в градовете Стара Загора, Айтос, Свиленград, Шумен, Велико Търново, Пловдив, София, Сандански, Ловеч и други, в които хората слагат въпроси за оценяването, неразбираемите критерии и неналичието на задоволително информация, по тази причина желаят обжалване и излагат съответни претекстове за това.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР