Омбудсманът Дана Ковачева изпрати писмо в ЦИК, в което информира

...
Омбудсманът Дана Ковачева изпрати писмо в ЦИК, в което информира
Коментари Харесай

Омбудсманът: На карантинираните на различен от своя адрес не може да се отнема правото на глас


Омбудсманът Дана Ковачева изпрати писмо в ЦИК , в което осведоми комисията за постъпили тъжби и запитвания от жители по отношение на нарушеното им конституционно право за присъединяване в изборния развой като гласоподаватели.

Така да вземем за пример, жител сезира институцията, че на 18 март е диагностициран с COVID-19 и е постъпил за лекуване в лечебно заведение в гр. София, въпреки че непрекъснатият и актуалният му адрес са в гр. Добрич. След изписването му от лечебното заведение е карантиниран за още 14 дни още веднъж на адрес в гр. София, заради което няма по какъв начин да подаде заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия на непрекъснатия си адрес.

При инспекция се открива, че Централната изборна комисия се е произнесла с Решение № 2159-НС от  2 март 2021 година по отношение на реда за формиране на секции за гласоподаване на гласоподаватели, сложени под наложителна карантина или наложителна изолираност според Закона за здравето, с преносима изборна кутия в изборите за народни представители на 4 април 2021 година

Според решението, право да гласоподават с преносима изборна кутия в парламентарните избори имат гласоподавателите с непрекъснат, надлежно сегашен адрес (в случаите, когато са подали заявление и са били вписани в изборния лист по сегашен адрес ) на територията на обитаемо място, за което е формирана секция по т. 2, които към 4 април 2021 година са сложени под наложителна карантина или наложителна изолираност според Закона за здравето.

Секциите за гласоподаване с преносима изборна кутия по т. 2 се образуват на територията на всяко обитаемо място, в случай че до 31 март 2021 година (3 дни преди изборния ден) има подадени не по-малко от 10 заявки (Приложение № 1 към актуалното решение) от гласоподаватели, сложени под наложителна карантина или изолираност и непрекъснатият им надлежно сегашен адрес (в случаите, когато са подали заявление и са били вписани в изборния лист по сегашен адрес ) е на територията на съответното обитаемо място.

Съответно заявката за гласоподаване с преносима изборна кутия на 4 април 2021 година в секция за гласоподаване на гласоподаватели, сложени под наложителна карантина или изолираност, се подава в период от 24 март 2021 година до 31 март 2021 година, 17.30 ч., при кмета на общината/района/кметството или кметския наместник по непрекъснатия адрес на гласоподавателя, подложен под наложителна карантина или изолираност, или по сегашния му адрес, в случай че към този момент е регистриран за гласоподаване по сегашен адрес.

Липсва обаче планувана опция, в случай че лице е карантинирано или изолирано на адрес, друг от непрекъснатия или сегашния му, да може да подаде съответното заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия на адреса, на който обитава по време на карантина та или наложителната изолираност. Освен че такива случаи не са единични, става въпрос и за адрес, за който може да се получи нужната информация при осъществяваната инспекция по подадено заявление от съответната районна здравна ревизия или Националната осведомителна система за битка с COVID-19.

„ С оглед на изложеното, апелирам за мнението Ви по описания проблем, както и за предприемане на нужните ограничения за разрешаването им ”, написа омбудсманът Диана Ковачева.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР