Олиото няма да поевтинява. Причината е скъпият ток. Така очакванията

...
Олиото няма да поевтинява. Причината е скъпият ток. Така очакванията
Коментари Харесай

Цената на олиото няма да пада, замразена заради скъпия ток

Олиото няма да поевтинява. Причината е скъпият ток. Така упованията за по-ниски цени на продукта през есента няма да се осъществен, разяснява ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.

Очакванията бяха, че цената на олиото ще стартира да пада от 3,10-3,20 на литър от този миг и ще доближи до към 2 лв. за литър при излизането на новата годишна продукция от слънчоглед, написа „ Телеграф “.

Заради растежа на цените на тока обаче това понижение се отсрочва. Иванов разяснява още, че сега само конкуренцията у нас задържа цените на храните да не се вдигнат поради повишаването на тока. Има нарастване при саламите и кашкавала, само че то е в границите на 10 на 100 в резултат на по-големите разноски за ел. сила на предприятията, предава dnes.bg.

Междувременно стана ясно, че международните цени на храните са достигнали 10-годишен най-много поради повишаването при зърнените храни и растителните масла. Това оповестиха от Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО - FAO), представена от Ройтерс. Оттам предвидиха и рекордно произвеждане на зърнени храни в света през 2021 година, само че се чака потреблението да е по-малко.
свързани новини6721на 21.09.2021
Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни артикули, месо и захар, предишния месец е бил на приблизително ниво от 130 пункта, най-високото от септември 2011 година. На годишна основа цените са нарастнали с 32,8 % през септември, регистрират от ФАО.
Индексът на ФАО за зърнените храни се е повишил с 2 % през септември по отношение на предходния месец. Това се дължи най-много на нарастването с близо 4 % при цените на пшеницата, което ФАО изяснява със стягането на експортните наличия на фона на мощното търсене. Индексът за растителните масла е повишен с 1,7 % на месечна основа и е отчел нарастване от към 60 % на годишна основа, защото цените на палмовото олио са скочили поради мощното търсене и опасенията от дефицит на работна мощ в Малайзия.

Индексът за цените на захарта се е повишил с 0,5 % през септември поради опасенията за слаба годишна продукция във водещия експортьор Бразилия, която е била отчасти обезщетена от забавянето в търсенето на импорт и удобните вероятности за реколтата в Индия и Тайланд, съгласно ФАО.

Организацията на Организация на обединените нации предвижда рекордна годишна продукция от 2,800 милиарда тона при зърнените храни през 2021 година, което е леко нарастване по отношение на предстоящите преди месец 2,788 милиарда тона. Това ще е по-малко от международната консумация на зърнени храни, която е 2,811 милиарда тона. Тази прогноза бе увеличена с 2,7 милиона тона по отношение на предходния месец и отразява главно по-голямата приложимост на пшеница за хранене на животни.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР