Олимпийският път на волейбола започва през далечната 1924 година на

...
Олимпийският път на волейбола започва през далечната 1924 година на
Коментари Харесай

На днешния ден, през 1964 година, волейболът прави своя дебют на Олимпийските игри в Токио

Олимпийският път на волейбола стартира през далечната 1924 година на Игрите в Париж, където представители на Съединени американски щати вършат показателен мач. За страдание обаче, обичаният спорт би трябвало да изчака още 40 години преди да бъде публично признат в олимпийските редици. Това се случва едвам през 1957 година по време на 53-та сесия на МОК в София и след мощен интернационален показателен шампионат, провел се на стадион " Васил Левски ".
Олимпийският дебют на волейболната игра се реализира 7 години по-късно - на Игрите в Токио през 1964 година, с включването както на мъжка, по този начин и на женска конкуренция. Общо 16 тима взимат присъединяване в Олимпиадата, като 10 от тях са мъжки, а отборът на България е един от тях. Възможността страната ни да е измежду първите олимпийски участници пък става действителност, откакто " лъвовете " заемат мястото на отказалия се африкански квалификант Мароко.

Четири години след олимпийския си дебют, волейболът е заплашен от отменяне от олимпийската стратегия на Игрите в Мексико,1968 година От централата на МОК гласоподават отпадането му, само че след пламенни митинги предлагането не е признато и дисциплината остава в конкуренцията. Днес волейболът е един от най-популярните спортове на Олимпийските игри и печели сърцата на милиони последователи!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР