Олимпийските игри и неговият управляващ орган, Международният олимпийски комитет, не

...
Олимпийските игри и неговият управляващ орган, Международният олимпийски комитет, не
Коментари Харесай

Шефът на МОК: Игрите трябва да са далеч от политиката

Олимпийските игри и неговият ръководещ орган, Международният олимпийски комитет, не могат да бъдат съдник в световни политически разногласия, съобщи президентът на организацията Томас Бах, защитавайки по този метод проектите на МОК да включи съветски и беларуски спортисти в Игрите в Париж през 2024 година.

Говорейки на политически конгрес, Бах сподели, че Игрите би трябвало да стоят надалеч от политиката, в противоположен случай ще изгубят сплотяващата си мощ, цитирайки образци за минали протести през 70-те и 80-те години на предишния век.

" Ако политиката взема решение кой може да взе участие в съревнование, тогава спортът и спортистите стават принадлежности на политиката. Тогава е невероятно спортът да трансферира своята сплотяваща мощ ", сподели Бах в речта си.

" Трябва да бъдем политически неутрални, само че не и аполитични. Знаем добре, че политиката ръководи света. Знаем добре, че нашите решения имат политически последствия и би трябвало да включим това в нашето мислене. Но не би трябвало да вършим грешката да се издигаме до арбитри на политически разногласия, тъй като ще бъдем смазани от тези политически сили ", сподели още Бах.

МОК наложи наказания против Русия и Беларус след нахлуването на Русия в Украйна предходната година, само че в този момент не желае да изключи техните спортисти от Олимпиадата напълно от боязън от връщане към протестите от ерата на Студената война.

През януари МОК дефинира пътя за състезатели от Русия и Беларус да завоюват олимпийски места посредством азиатски квалификации и да се състезават като неутрални спортисти в Париж идната  година. Неутралните спортисти не се смятат за представляващи своите народи и техните триумфи не са съпроводени от развяване на флагове или свирене на национални химни.

Някои федерации от този момент са позволили назад руснаци и беларуси в надпревари, само че има и забележителна опозиция против проектите на МОК.

" Украйна желае, и това е пряк откъс, " цялостна изолираност на всички руснаци ", сподели Бах под аплодисментите на някои хора в публиката.

" Ние сме в алтернатива. Чувстваме, страдаме и разбираме украинския народ и спортисти. От друга страна, ние имаме, като световна организация, отговорност към правата на индивида и Олимпийската харта. И двете не разрешават такава тотална изолираност на хора с избран паспорт ", сподели още Бах.

Няколко десетки стачкуващи, в това число украински бежанци, се събраха пред концертната зала преди речта на Бах, с цел да се опълчват на присъединяване на съветски и беларуски спортисти на игрите в Париж.

Украйна, която оглави апела за възбраната им, също заплаши с протест, в случай че им бъде разрешено да се състезават там. Все още не е взето дефинитивно решение.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР